Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

De keuze van Alke Liebich: vluchtelingen helpen in Griekenland

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu in hun dagelijks leven? Alke Liebich (58) uit Leusden bracht drie maanden door in een vluchtelingenkamp in Noord-Griekenland.

Waarom heb je deze keuze gemaakt?

“Ik ben nu negen jaar dominee in de Johanneskerk in Amersfoort en ik wilde vóór m’n 60ste een half jaar iets heel anders doen. Ik was al langer van plan om een tijdje het leven te delen met mensen op een rottige plek op deze aarde. Ik wilde me beschikbaar stellen.”

Wat betekende dit voor je dagelijkse praktijk?

“Ik heb mijn leven voor drie maanden omgegooid. Ik had natuurlijk ook vrijwilligerswerk in Nederland kunnen doen, maar dan kom je elke avond weer thuis. Dit ging een stap verder. Ik runde met een aantal mensen een inloophuis voor vrouwen en meisjes uit het vluchtelingenkamp, zes dagen in de week. We gaven onder meer taalles, deden spelletjes met hen en zorgden voor distributie van hulpgoederen. Sommige mensen zijn echt wanhopig. Ze hebben alles achtergelaten, op zoek naar veiligheid. Eenmaal in Europa krijgen ze te maken met soms mensonterende leefomstandigheden. Soms zijn ze al lange tijd in het kamp zonder dat ze verder kunnen.”

Wat kostte het je?

“Behalve een beetje huur en m’n eigen levensonderhoud eigenlijk niets, hooguit miste ik wat aansluiting met m’n familie en vriendenkring thuis, en natuurlijk de kerk.” 

Wat leverde het op?

“Mooie vriendschappen. De ervaring hoe dingen werken in hulpverleningsland. Het besef dat ik me verantwoordelijk voel, terwijl ik hier niet veel kan doen. Wel íéts trouwens: ik kreeg de tip om contact op te nemen met de partij waarop je gestemd hebt en te vragen wat zij hieraan doet. Gebruikmaken van je democratische invloed dus. Die tip geef ik graag door.”

Alke heeft een blog bijgehouden over haar tijd in het vluchtelingenkamp. Lees haar blog op alkeliebichcompagnon.blogspot.com.

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)