Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Column: De verbouwing

De verbouwing van de badkamer in zijn nieuwe huis vergelijkt Ron van der Spoel met het dagelijks leven met Jezus. Moeten we niet eerst alles wat verkeerd is afbreken voordat Gods Geest de lege ruimte kan vullen met een nieuwe manier van denken en doen?

Aan ons fijne, nieuwe huis in Lunteren hoefden we maar één ding te verbouwen. De kleine badkamer was met het dakraampje, de donkerblauwe tegeltjes en het oude bad echt aan vervanging toe. De aannemer die de verbouwing ging doen kwam langs, haalde zijn duimstok tevoorschijn en concludeerde dat het een behoorlijke klus zou worden. “Dus je bent wel een week bezig?”, vroeg ik. Hij keek me even aan en legde toen uit: “Als je het goed wilt hebben moeten we eerst alles slopen. De leidingen liggen verkeerd, het plafond moet open, de muren worden gestript. Alles moet er eerst uit voordat het nieuwe er in kan. Dat gaat bijna drie weken duren.” 

Totaal vernieuwd 

Hij ging aan de slag, en wij gingen ondertussen op vakantie. Soms kregen we via een dochter die poolshoogte nam wat foto’s doorgestuurd van een volledig gesloopt badkamertje. Wow, dachten we dan, dat is wel heel rigoureus. Maar bij thuiskomst stonden we in een nog altijd kleine, maar nu prachtige badkamer. Alles zit nu op de goede plek, ook alles wat je niet kunt zien qua leidingen en elektriciteit. Het is geen opgeknapte badkamer, maar een totaal vernieuwde badkamer geworden, waar we inmiddels erg van genieten. 

Keuzes maken 

Deze verbouwing heeft me wel aan het denken gezet. Hoe komt het, vraag ik me vaak af, dat ik bij mijzelf regelmatig merk dat het bewust-met-Jezus-leven zo op en neer gaat? Dat ik daar soms zo weinig echte groei in merk? Waar is Hij in mijn leven als ik werk, als ik zap op tv, als ik scroll door social media, als ik door mijn buurt loop, als ik met mijn vrouw samen ben of met mijn kinderen spreek? Leven met Jezus is leven uit genade, maar vraagt ook bewust stappen zetten, keuzes maken om Hem er echt bij te betrekken in alle facetten van mijn leven. Net als de discipelen kunnen ook wij Jezus niet volgen als we niet onze netten achterlaten. 

Net als een verbouwing 

Groeien in de relatie met Jezus, zo bedacht ik als ik bij de bouwers in de badkamer om het hoekje keek, is als een verbouwing: verkeerde gewoonten, oude patronen, manieren van denken, verkeerd gevormde gedachten en gevoelens worden stap voor stap volledig afgebroken – als we alles belijden en God vragen dit in ons af te breken. Dan komt er ruimte voor Gods Geest om een nieuwe manier van denken en doen in ons te planten. Als een aannemer gaat de Geest dan de leegte in ons vullen met de liefde van Christus. 

Oefenen 

Reken maar dat het langer dan drie weken duurt om te groeien in de relatie met je Heiland. Hij doet het zware werk in ons, wij werken met Hem mee. Hoe? Door te oefenen in bewust met Jezus midden in het dagelijks leven zijn. Dat is wat Jezus bedoelde toen Hij zei: “Blijf in Mij, dan blijf Ik in jou.” De belofte daarbij is dat we dan veel vrucht zullen dragen, zullen bloeien tot eer van God. 

Elke week de nieuwste gebeden in je inbox

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)