Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Christelijke meditatie, hoe doe je dat? [+ 3 oefeningen]

Wil je in deze Veertigdagentijd ruimte maken voor stilte en bezinning? Petrus tipt 3 christelijke meditatie-oefeningen.

Het woord ‘mediteren’ komt van het Latijnse ‘meditari’, dat nadenken of overdenken betekent. In veel religies komt meditatie voor als een vorm van spirituele oefening, ook in het christendom. Bij christelijke meditatie is stilte een belangrijke manier om tot nadenken en tot God te komen.

De voordelen van meditatie

Mediteren heeft veel voordelen. Het helpt je om in het ‘nu’ te leven en om rustig te worden. Daarnaast helpt het je ook in contact met andere mensen: uit onderzoek bleek dat mensen die 3 maanden lang 30 minuten per week mediteren meer compassie hebben, minder stress, hun aandacht er beter bij kunnen houden en betere sociale vaardigheden hebben gekregen. In christelijk perspectief is meditatie vooral een moment waarop je je kunt openstellen voor God en je leven in een groter perspectief kunt zien.

Starten met meditatie

Hoe start je met mediteren? Het simpele antwoord is: gewoon doen. Begin met een paar minuten en kies een moment op de dag dat je geen tijdsdruk ervaart. Is de ochtend bij jou altijd heel hectisch, kies dan een ander moment. Wees niet te streng voor jezelf: waarschijnlijk gaan je gedachten alle kanten op en lukt het niet direct om je te concentreren. Probeer je hoofd niet leeg te maken - dat werkt averechts - maar probeer je gedachten te observeren. Gebruik eventueel een schrift om je gedachten van je af te schrijven. Heb vooraf geen al te hoge verwachtingen, dan kan je meditatiesessie niet tegenvallen.

Vind je het moeilijk om te mediteren? Dan helpt het misschien om een app te gebruiken. Voor christelijke meditaties zijn de apps Bidden Onderweg, Reflect, Abide, Whispers from God en Christ Meditation een aanrader. Ook kan het handig zijn om een bijbelapp op je telefoon te hebben.

Meditatie-oefeningen

Hieronder staan 3 oefeningen die je kunnen helpen bij het mediteren:

1. Ignatiaanse meditatie

Bij Ignatiaanse meditatie maak je gebruik van je verbeeldingskracht. Je probeert je met al je zintuigen in te leven in een bijbelverhaal, waardoor de verhalen veel meer gaan leven. Kijk voor een voorbeeld van Ignatiaanse meditatie eens op ignatiaansbidden.org, waar je onder andere deel kunt nemen aan retraites tijdens de Veertigdagen- en Adventstijd.

Lees ook:

 

2. Lectio Divina

Een andere vorm van christelijke meditatie is Lectio Divina (‘Goddelijke lezing’). Dit is een vorm van meditatief of spiritueel lezen. Bij deze vorm van mediteren gaat het er vooral om wat een tekst met je doet, het krijgen van informatie is minder belangrijk. 

Lectio Divina bestaat uit vier stappen:

Lectio/lezing
Lees de tekst langzaam en (zo mogelijk) hardop en luister naar wat je hoort. Lees de tekst in stilte nog een paar keer. Sta al lezend stil bij woorden of zinnen die je raken of bij je haken.

Meditatio/overweging
Stel jezelf de vraag: wat roepen deze woorden of zinnen bij mij op? Hoe raken ze aan mijn eigen leven? Welk licht laten ze daarop vallen? ‘Herkauw’ met deze vragen wat je gelezen hebt.

Oratio/gebed
Spreek het verlangen dat de tekst in je oproept uit naar God.

Contemplatio/beschouwing
Verwijl een tijdje in stilte in de liefdevolle aanwezigheid van God. Proef en geniet!

Probeer deze oefening bijvoorbeeld eens met de tekst van Johannes 12:20-26.

3. Stilte- of bezinningswandeling

Een stiltewandeling kun je eenvoudig vormgeven: kies een aantrekkelijke locatie, zoek een inspirerende (bijbel)tekst, en ga op pad. Onderweg kun je de gekozen woorden met je meedragen en herhalen. Liever wat concretere handvatten? Bekijk dan eens deze bezinningswandeling in Heiloo:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)