Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Bijbelstudie: Als het je te veel wordt

In Marcus 6, vers 30-44, lees je hoe het Jezus allemaal te veel wordt. Die voortdurende toestroom van mensen, terwijl zijn neef en missionaire partner Johannes net is vermoord door Herodes ... Het liefst wil Hij even met rust gelaten worden. Herkenbaar?

Toen Hij uit de boot stapte, zag Hij een grote menigte en voelde medelijden met hen, want ze waren als schapen zonder herder, en Hij onderwees hen langdurig.

Marcus 6:34

 

Wanneer de leerlingen terugkomen van hun missionaire reis, nodigt Jezus hen uit om met Hem in de boot te stappen om rust te vinden op een eenzame plaats, in de wildernis. Maar de menigte ziet hen vertrekken en volgt de boot langs de kust om Jezus daar weer op te wachten. Tijd om te rouwen wordt hun niet gegund.

Blik van een ander

Wat heb jij nodig als het je even te veel wordt? Als verdriet en tegenslag je overmannen? In de eerste plaats rust. Rust om te huilen, om je verhaal te doen, rust om van een veilige afstand te zien wat er nog toe doet. Wat je los moet laten, maar ook wat je blijvend omarmt.
Maar er is nog iets nodig: de blik van een ander. Rust helpt je om jezelf te hervinden, de blik van de ander helpt je om je roeping te herontdekken. Rust plaatst je langs de kantlijn, de blik van de ander plaatst je terug in het leven. In dit verhaal zien we dat Jezus beide nodig heeft, want nadien pakt Hij zijn rust alsnog (vers 46). Zouden wij onszelf die rust dan misgunnen?

Ware koning

Wanneer Jezus uit de boot stapt, ziet Hij de mensenmenigte. Zijn hart gloeit van medelijden als zijn blik op de mensen valt. Hun blikken herinneren Hem aan zijn roeping. Ze zijn als schapen zonder herder, als een volk zonder koning.
Jezus heeft verdriet om wat Herodes Hem heeft aangedaan. Maar tegenover Hem staat een volk dat evengoed lijdt onder deze ‘slechte herder’. Het verdriet van Jezus en het verdriet van de menigte raken elkaar in een gedeeld onrecht.
Door hen dan en daar te voeden, maakt Hij zich bekend als de ware koning van Israël, die liefdevol zijn schapen weidt. Bij Herodes aan tafel wacht de dood, bij Jezus aan tafel het leven en voedsel in overvloed. Zijn liefde opent onze blik weer voor het leven om ons heen.

Deze overdenking is geschreven door ds. Pim Brouwer, predikant van het Kruispunt in de Amersfoortse wijk Vathorst.

Tips

  • Vraag eens aan je tafelgenoten thuis of in de kerk wat je voor hen betekent. Verrast het antwoord je?
  • Bekijk The Chosen, de succesvolle dramaserie over het leven van Jezus. Het bekendste verhaal ter wereld wordt verteld vanuit het perspectief en de levens van de mensen om Jezus heen. Juist daardoor komen de bijbelverhalen heel menselijk en herkenbaar tot leven. De serie is te zien op NPO Start en NPO Plus.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: ds. Pim Brouwer | Beeld: Unsplash

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)