Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Avondmaal met hoofddoekje

Vandaag vieren we het avondmaal. Ik kijk de feestelijk gedekte tafel rond en zie de mensen zitten. Chinees, Iraans, Duits, Syrisch, Arubaans, Keniaans en nog veel meer. Ik word er blij van, want zo hoort het volgens mij te zijn.

Avondmaal in een multiculturele missionaire setting is mooi, maar ook spannend. Iedere keer leg ik naast de betekenis ook de vorm uit. Het is tenslotte niet handig als de eerste deelnemer de hele beker leegdrinkt, zoals die dakloze man die vorige keer voor het eerst meedeed.

Als we net begonnen zijn, kiert de deur open. Twee gehoofddoekte vrouwen die nog niet zo lang bij ons komen, gaan verlegen aan de kant zitten. Een enthousiast gemeentelid gebaart dat ze aan tafel moeten komen. Ho ho ho, schiet het door mijn hoofd, misschien willen ze dat helemaal niet. Zou hij wel weten dat ze moslim zijn? En ook: kan dat eigenlijk wel?

Het is te laat om iets te veranderen. Eén van de vrouwen komt zitten op de lege stoel naast mij. Ik houd brood omhoog en breek het. “Jezus’ lichaam, voor jou gebroken.” Ik geef haar het stukje brood. In de stilte houdt ze eerbiedig haar hand op, het heilige verwachtend. En in haar ogen lees ik dat ze weet wat ze doet. “Het bloed van Jezus, uitgegoten voor de vergeving van onze schuld.” We delen de beker. Zij voor het eerst in aandachtige eerbied, ik vol verwondering over Gods goedheid. Voor ons beiden.

Na het avondmaal vraag ik haar: “Wat denk je eigenlijk over Jezus?” En van onder de hoofddoek klinkt het verrassend overtuigd: “Jezus is mijn God.” Hoe mooi en ongedacht is dat? Geen moeilijke gesprekken of ingewikkelde discussies. Over barrières van taal, cultuur en religie heen vond ze aan tafel eenvoudigweg rust en vrede bij Hem. 

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Foto: Xander de Rooij

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)