Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Actie Kerkbalans: waarom elke euro belangrijk is

Deze weken zamelen gemeenten in het hele land weer geld in via de Actie Kerkbalans. Wat houdt deze actie in, en waarvoor is dit geld nodig? De feiten op een rij.

Wat is Actie Kerkbalans?

Actie Kerkbalans is de jaarlijkse actie waarbij aan leden van de plaatselijke kerk wordt gevraagd een financiële bijdrage te geven voor het unieke werk van hun eigen plaatselijke kerk. Kerken krijgen geen subsidie, de bijdragen van leden (en niet-leden) zijn dus hard nodig om een positieve bijdrage te kunnen leveren in het dorp, de wijk of de stad. 

Hoe werkt de Actie Kerkbalans?

In januari ontvangt ieder gemeentelid het verzoek een financiële bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeente. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een maandelijkse gift en de daarbij horende automatische incasso. 

Waarom wordt het ieder jaar opnieuw gevraagd?

Als gemeenten in januari van gemeenteleden horen wat zij toezeggen aan financiële bijdragen kan de gemeente daar haar werk in de kerk, wijk en dorp/stad op afstemmen.

Welk bedrag is nodig?

Dat is per gemeente verschillend. Het benodigde bedrag hangt o.a. af van de onderhoudskosten van het gebouw, de mensen in betaalde dienst (predikanten, organisten, kosters) en de missionaire en maatschappelijke projecten van de gemeente.

Waar wordt dit geld aan besteed?

Ook dit is per gemeente verschillend. Over het algemeen draagt het geld bij aan het instandhouden van het kerkgebouw als ontmoetingsplek met God en mensen, en het organiseren van vele belangrijke activiteiten, zoals inspirerende kerkdiensten, jeugd- en seniorenactiviteiten, geloofstoerusting en persoonlijke bezoeken. 

Is iedere euro van belang?

Zeker! De Actie Kerkbalans is verantwoordelijk voor gemiddeld 80 procent van de inkomsten en daardoor enorm belangrijk voor lokale kerken.

kerkbalans.nl

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)