De route
Om te wandelen in de geest van de klassieke kruisweg langs de staties van Jezus’ lijdensweg stippelde de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een prachtige wandeltocht uit. Deze gaat van de kruisweg van Aad de Haas in het kerkje van Wahlwiller naar het kruiswegpark aan de rand van het Vijlenerbos.
Door buurtschappen
Ik kom elk jaar minstens één keer in Zuid-Limburg. Ik heb er al talloze routes gelopen, maar deze was nieuw voor mij. Rond Vijlen heb ik vele voetstappen liggen, maar niet eerder liep ik vanaf Wahlwiller die kant op. Het is werkelijk een prachtige route, die over glooiende heuvels, door holle paden en door de buurtschappen Elzet, Rott en Melleschet voert. Wat houd ik toch van deze omgeving, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en je je in het buitenland waant. En als de zon schijnt en je op bepaalde punten een schitterend uitzicht hebt, kan mijn dag helemaal niet meer stuk.
Langs wegkruisen
De routebeschrijving staat stil bij 14 wegkruisen met steeds een korte bezinningstekst die aansluit bij het lijdensverhaal van Jezus. Bij de meeste wegkruisen zelf staat een bordje met een korte tekst die een eigen verhaal vertelt. Wegkruisen spelen, net als de vele veldkruisen en boomkruisen, in veel Limburgse families een rol. Hele generaties bezoeken en onderhouden een specifiek kruis dat betekenis voor hen heeft.
De laatste bezinningstekst, ‘Jezus wordt in een graf gelegd’ is vlak voor de rand van het Vijlenerbos, bij het laantje met de 13 kruiswegstaties van kunstenaar Sjef Drummen. Hij maakte deze in 1988. Elk jaar vinden hier vieringen en andere godsdienstige plechtigheden plaats. Het 'laantje’ eindigt bij een perkje met een Mariabeeld. Dit monument is gebouwd na de bevrijding in 1945. Dorpsgenoten voerden met kar en paard de stenen uit het bos aan. Het oorspronkelijk Mariabeeld heeft de tand des tijds niet doorstaan. Het huidige beeld, dat ook door Sjef Drummen is gemaakt, werd in 1966 ingezegend.
De route gaat verder naar boscafé ’t Hijgend Hert, de enige berghut in Nederland, en vandaar via Lemiers terug naar Wahlwiller. Omdat het laatste stuk van de route deels langs de Rijksweg gaat, is het mogelijk om vanaf Lemiers de bus te pakken. Ook kun je, zoals ik heb gedaan, vanaf boscafé ‘t Hijgend Hert dezelfde route teruglopen. Vanaf de andere kant zie je weer veel nieuws.
Het lijdensverhaal
De Cunibertuskerk stamt uit 1628 en is een van de weinige éénbeukige zaalkerkjes in originele staat in Nederland. De kerk is vooral bekend door de kruiswegstaties en muurschilderingen uit 1946 van de toen omstreden Rotterdamse kunstenaar Aad de Haas. De Haas nam deel aan het kunstenaarsverzet en moest aan het eind van de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Dat deed hij in Zuid-Limburg. Na de oorlog kreeg hij de opdracht voor muurschilderingen in de Cunibertuskerk. Hij schilderde de personen uit het lijdensverhaal.
Verwijderd en weer teruggeplaatst
Zijn sobere, expressionistische stijl was voor enkele Zuid-Limburgse kunstenaars reden om hem aan te vallen. Ook journalisten met fascistische denkbeelden deden ‘de schilder van Wahlwiller’ geen goed. Om de rust weer te laten keren, werden de kruiswegstaties op last van de kerkelijke overheid in 1949 verwijderd. Na restauratie van de kerk in 1981 gaf het bisdom toestemming om ze terug te plaatsen. Ze zijn vanuit het voorportaal van de kerk achter een hekwerk te bezichtigen. Op zondag van 13.00 tot 16.00 uur kan dat zonder hek.
In het kort
- Bezinnend wandelen door het Heuvelland
- Start- en eindpunt: de Cunibertuskerk in Wahlwiller, Oude Baan 21
- De kerk is dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur geopend
- De route is 10 (met bus) of 16 km (zonder bus) lang
- De route is hier te vinden
- Horeca tegenover de Cunibertuskerk en bij Boscafé ’t Hijgend Hert (na 7,5 km)
Tekst en beeld: Janet van Dijk