In het kort
- Rondwandeling door de binnenstad van Breda en door het Mastbos.
- Start- en eindpunt: NS-station Breda.
- De route is 14 km lang en op een paar punten in te korten.
- De route is te downloaden (ook als GPX) op ns.nl > dagje uit > wandelroutes.
- Bijna aan het eind van de route staat de Grote Kerk: grotekerkbreda.nl/plan-je-bezoek.
- Diverse horecagelegenheden onderweg.
Afwisselend
De NS-wandeling Mastbos Breda is een prachtige en afwisselende wandeling. Ze begint bij station Breda, gaat vervolgens door een stuk stad om uit te komen bij het Mastbos, een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. De wandeling doorkruist een stuk van het bos, gaat daarna door de groene weides van het Markdal en door de wijk Ginneken naar het stadshart van Breda, waar een bezoek aan de Grote Kerk een mooi sluitpunt van de route is. Vandaar is het nog slechts een paar minuten naar het station.
Kasteel van Breda
Het begin van de wandeling voert onder meer langs het Kasteel van Breda. Breda was ooit de bakermat van onze koninklijke familie. Tussen 1404 en 1567 drukten de Nassaus als Heren van Breda nadrukkelijk hun stempel op de stad en haar omgeving, tot ze in de 80-jarige oorlog door de Spanjaarden werden verdreven. Het kasteel dateert uit 1350 en werd jarenlang bewoond door onder meer Willem van Oranje en diens zoon prins Filips Willem. Tegenwoordig wordt het gebruikt door de Nederlandse Defensie Academie (voorheen KMA). Het kasteel is daarom op maar een paar dagen per jaar toegankelijk voor publiek.
Het Mastbos
Via een mooie wijk voert de wandeling naar het Mastbos. Graaf Hendrik III van Nassau liet het bos ruim 500 jaar geleden aanleggen met dennenzaad uit Duitsland. Willem III van Oranje beheerde het bos. Het leverde hout voor onder meer de Spaanse vloot en later de mijnbouw. Het bos fungeerde ook als jachtterrein voor de ‘Heeren van Oranje’. Tot 1899 was het bos eigendom van het koninklijk huis. Tegenwoordig is het bos vooral een prachtige wandelplek met talloze routes. De prachtige vennetjes bevatten in de zomer veel waterlelies. De NS-wandeling neemt een mooi stuk van het bos mee.
Via het Markdal en Ginneken ...
Na het bos volgen de groene weides van het Markdal. Een deel van dit pad is onderdeel van het Grenslandpad, een langeafstandswandelpad met een lengte van 372 km tussen Sluis in Zeeland en Thorn in Limburg. Je hebt hier prachtig zicht op de Sint Laurentiuskerk van Ulvenhout, een dorp dat grenst aan Breda. Op naar Ginneken nu, vroeger een zelfstandig villadorp, nu deel van de gemeente Breda. De route voert langs veel winkels en horeca, waar Ginneken ook bekend om staat. Almaar rechtdoor gaat de route nu, richting het centrum van Breda.
... naar de Grote Kerk
De laatste bezienswaardigheid is de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, oorspronkelijk een rooms-katholieke kerk maar sinds de Beeldenstorm in 1566 protestants. De Nassaus leverden een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de kerk. Er liggen negen leden van de familie Nassau begraven en de eerste Prins van Oranje.
De Grote Kerk Breda is een rijksmonument, en het icoon van de stad Breda. De kerk is tegenwoordig een ‘podium voor kunst, cultuur en ontmoeting’, de Protestantse Gemeente Breda houdt er alleen in de zomer nog vieringen. De kerk is een bezoek waard vanwege het monumentale interieur, de middeleeuwse muurschilderingen en de praalgraven van de Nassaus. En boven op de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Grote Kerk is gratis toegankelijk en bijna elke dag geopend voor bezoekers. Even sfeer proeven? Neem een digitale wandeling op grotekerkbreda.nl/bekijk-de-kerk-in-3d.
Tekst en beeld: Janet van Dijk