De ondertitel zegt het al: ieder mens kan zowel zondaar als heilige zijn. Dit boek laat zien hoe God te vinden is in álle mensen. Nadia Bolz-Weber, luthers theoloog, is met haar vele tatoeages en soms niet mis te verstane taalgebruik een vreemde eend in de bijt. Toch past ze naadloos in de lutherse traditie.
Leren wat genade is
Bolz-Webers boek zit vol verhalen over haar werk als pastor. God laat zich vinden in alle mensen, dat is wat ze ziet. Of het nou gaat om een agnost, een criminele bisschop of mensen uit de gay-community. Ze leert wat genade is, door al deze verschillende mensen, met hun heilige en onheilige kantjes. Hierbij is ze niet bang zichzelf te confronteren met haar vooroordelen, duistere kanten of haar gebrek aan genade.
'Onze behoefte aan zwart-witte categorieën is misschien juist zonde'
Je verhaal delen
Dit boek laat zien wat er gebeurt als al deze zondige mensen met heilige randjes samen een dienst vieren en avondmaal delen. Dat het op kan luchten om eerlijk je verhaal te delen. De basis hiervoor ligt in House for All Sinners and Saints, de lutherse kerk waar ze pastor was. Hier kwamen verslaafden, drag queens en andere buitenstaanders samen.
Bolz-Weber beschrijft verschillende ontmoetingen, mensen en situaties. Zo schrijft ze over een vrouw die rond 1900 een kerk plant in Denver en feminist is, wat nogal tot haar verbeelding spreekt. Uiteindelijk blijkt helaas ook dat ze racistisch en fascistisch is, wat haar van haar voetstuk doet vallen. Bolz-Weber schrijft over de situatie:
Persoonlijk ben ik van mening dat het nogal cruciaal is om het verschil te kennen tussen een heilige en een racist. Maar als Jezus keer op keer dingen zegt over de laatsten die de eersten zullen zijn, de eersten die de laatsten zullen zijn, over hoe gelukkig de arme is, dat de rijken op hun hoede moeten zijn en dat je prostituees vooral aan tafel uit moet nodigen, vraag ik me af of onze behoefte aan zwart-witte categorieën misschien geen religie, maar juist zonde is.
'Was alle liturgie maar wat vaker rauw, zichzelf niet sparend'
Een spiegel
Binnen de lutherse kerk is geloof is een zaak tussen jou en God en dat maakt je nederig in je mening over de ander. Bolz-Weber weerspiegelt deze vrijheid in haar boek. Ze windt geen doekjes om de rauwe kanten van het leven en slaat soms wat heilige huisjes stuk. Dit pleidooi raakt me: het daagt me uit de ander te zien zoals hij is, zonder oordeel. Het laat zien dat je eerlijk mag zijn over wat je voelt en nodigt uit tot reflectie. Hier is in de lutherse kerkdienst ook ruimte voor. De liturgie geeft ruimte aan je eigen pijn en draagt je. Soms lukt het niet om de woorden mee te zeggen, omdat het leven donker is. Dan doet je buurman dit voor je.
Was alle liturgie maar wat vaker zoals Bolz-Weber schrijft: rauw, zichzelf niet sparend, maar altijd op zoek naar genade.
Nadia Bolz-Weber: Vrijspraak voor losers. Ieder mens kan zowel zondaar als heilige zijn. KokBoekencentrum.