Onze kleindochter van 11 en een klasgenoot van haar hebben een aap gewonnen. Hun schoolklas deed mee aan de landelijke wedstrijd ‘Biodiversiteit: groot en klein’. In kleine groepjes mochten ze een plan bedenken om zoveel mogelijk dier- en plantsoorten in stand te kunnen houden. Ze werkten samen het idee uit dat boeren die nu een strook van 3 meter langs de slootkant niet meer mogen bemesten, deze inzaaien met bloemenzaad. Daar kan iedereen dan bloemen plukken. Tegen een kleine vergoeding, dan heeft de boer het zaad er ook weer uit. En imkers zouden volgens hen op deze bloemenstroken bijenkasten kunnen zetten.
Iedereen blij
Iedereen blij. Boeren omdat een nutteloos stuk land toch inkomen oplevert. Bloemenliefhebbers omdat er overal pluktuinen verschijnen. Bijen omdat zij weer toekomst krijgen. Imkers omdat zij honing kunnen winnen. En verder iedereen, omdat onze wereld hier een stuk fleuriger van wordt.
Schoolkinderen uit heel Nederland deden mee. Van hun plan maakten zij een schets, en stuurden die op naar de internationale organisatie die deze wedstrijd organiseerde. Die stichting is verbonden aan de Engelse biologe dr. Jane Goodall. Deze ‘moeder van de chimpansee’ zet zich sinds jaar en dag in voor de bescherming van bedreigde chimpansees en hun leefgebieden. Inmiddels is zij 89 jaar, en nog altijd actief om, samen met kinderen, wereldwijd de natuur en de biodiversiteit te beschermen.
Ik keek mijn ogen uit
Klasgenoot en kleindochter werden als enige Friese scholieren uitgekozen om in de Bibliotheek van Amsterdam hun idee te presenteren en voor een jury toe te lichten. Zij dus op een zaterdag naar Amsterdam, en ik mocht ook mee.
Als plattelander keek ik mijn ogen uit in hartje Amsterdam. De bibliotheek daar heeft een enorm vloeroppervlak, waar je ook kijkt staan boeken, en dat nog eens zes bouwlagen op elkaar. Op de bovenste verdieping bevindt zich een compleet theater, daar hielden de kinderen, na een dag voorbereiden, hun presentaties.
Verrassend eenvoudig
De jury was erg onder de indruk van het Friese bloemenstrook-idee, en gaven het de eerste prijs. “Het is een plan dat echt kan werken, en zo verrassend eenvoudig dat wij ons enkel afvragen waarom dit niet allang overal zo gedaan wordt.”
Bij ‘bloemenstrook’ komt een bijbeltekst bij mij boven: ‘Gij zult de rand van uw veld niet afmaaien, voor de armen en behoeftigen zal de opbrengst zijn.’ Dat geldt ook voor de bloemen en de bijen, en voor Gods hele schepping. Geheel in de geest van Jane Goodall. Zij vertelt aan kinderen en jongeren: “Er gaat geen dag voorbij, of je hebt invloed op de wereld om je heen. Wat jij doet, maakt het verschil, en jij moet beslissen welk verschil jij wilt maken.”
Trots als een aap
Op de terugweg vertellen de beide klasgenootjes dat zij binnenkort Jane Goodall zelf gaan ontmoeten. En dat hun klas een aap van haar organisatie mag adopteren. Zij krijgen dus geen echte aap. Maar opa is wel echt trots als een aap.