Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

The Passion: uitleg van de zes belangrijkste scénes

Elk jaar hetzelfde verhaal, en toch is The Passion steeds weer anders. Welke scènes zijn in elk geval onmisbaar? Anne-Meta Kobes, predikant op Ameland, vertelt over zes belangrijke momenten in het verhaal van de kruisiging en de opstanding van Jezus.

 

1. Bidden in een park

“Vlak voordat Hij gevangen-genomen zal worden, gaat Jezus bidden in een park. Hij zegt tegen zijn vrienden: ‘Zorg dat je niet in slaap valt en denk na over de juiste keuze.’ Hij loopt alleen de tuin in en begint te bidden. Je zíet zijn worsteling: Hij hoopt dat het lijden aan Hem voorbij kan gaan. Hij bidt nog eens, en nog eens. Na de derde keer is Hij bereid om het op zijn schouders te nemen. Tussen het bidden door blijkt dat zijn vrienden tóch in slaap gevallen zijn. Jezus staat er echt alleen voor.”

2. De kus van Judas 

“Verwijten, woede, teleurstelling – wat er precies in het hoofd van Judas omgaat, weten we niet. Maar duidelijk is dat Jezus niet de grote redder blijkt te zijn die iedereen vrij zou maken, niet op de manier zoals Judas had gehoopt. Hij levert Jezus uit en verraadt Hem met een kus. Wat je elkaar normaal gesproken geeft als een soort vriendschappelijk gebaar, wordt hier een gebaar van verraad.”

3. Petrus zegt dat hij Jezus niet kent

“Het blijkt lastig om een vriend tot het einde toe trouw te blijven. Als Jezus gevangen genomen wordt, vliegt Petrus een van de mensen aan die Hem komen arresteren. Later, als Petrus herkend wordt als een van Jezus’ vrienden, reageert hij heel anders. Hij zegt drie keer dat hij Jezus niet kent.”

4. Verdriet aan het kruis

“De leiders van het volk keren zich steeds meer tegen Jezus, de spanning stijgt. Maria sluit haar ogen niet voor de pijn van haar kind, en ook niet voor de oordelen van anderen. Zelfs aan de voet van het kruis blijft ze openlijk in hem geloven.”

5. Het graf is leeg

“Een bizar moment: het graf is leeg. Maar Maria Magdalena heeft net Jezus ontmoet. Nu weet
ze ineens: Hij leeft. Ze wordt er heel blij van, alles is weer mogelijk. Jezus maakt van haar de eerste die mag vertellen dat Hij leeft.”

6. Ongelovige Tomas

“Als je eerst bewijs nodig hebt voordat je ergens in gelooft, heet je een ongelovige Tomas. Na de opstanding laat Jezus zich weer aan zijn vrienden zien. Tomas mag de wonden van zijn handen en zijn zij voelen, zo weet hij zeker dat Jezus leeft.”

De foto’s zijn gemaakt tijdens The Passion in Harlingen (2023) door Sander Mulkens en Nathan Reinds (Maria).

The Passion 2024 is op televisie op Witte Donderdag 28 maart om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Op deze pagina vind je nog meer achtergrondinformatie, artikelen en interviews.

 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)