De wandeling van 6,8 kilometer is een van de vier wandelingen die pastoraal-diaconaal centrum De Herberg in Oosterbeek aanbiedt in een boekje (zie onderaan dit artikel). De wandeling start dan ook bij De Herberg. Dit centrum opende in 1993 zijn deuren op de Pietersberg. Het doel: een tijdelijk huis en geestelijke begeleiding bieden aan gemeenteleden die even afstand willen nemen van hun situatie en zich willen bezinnen op levensvragen. Het aanbod van De Herberg bestaat uit onder meer een herstelprogramma en retraitemidweken. Dit alles wordt begeleid door een kleine professionele staf en veel vrijwilligers.pdcdeherberg.nl
Ga vanaf de parkeerplaats rechtsaf en na 100 meter linksaf. Loop naar beneden tot de Benedendorpsweg, ga hier linksaf. Op nr. 134 vind je (rechts) de Oude Kerk.
Kerk met geschiedenis
Oosterbeek staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem. De jaarlijkse Airborne Wandeltocht op de eerste zaterdag in september trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld naar het dorp. De Oude Kerk was in september 1944 het centrum van operatie Market Garden, waarbij zwaar gevochten werd tussen de geallieerden en de Duitsers. De kerk zat vol toen het afweergeschut van de Duitsers op zondag 17 september op overvliegende Engelse vliegtuigen vuurde.
Na een week van gevechten was er weinig meer over van het gebouw. In de pastorie naast de kerk werden honderden gewonde soldaten opgevangen, en in de tuin werden tientallen gesneuvelden begraven. In 1946 werd besloten de kerk op te knappen in de preromaanse stijl. In de kerk zijn nog veel herinneringen aan 1944, waaronder het kogelgat in de kanselbijbel uit 1660.
De Oude Kerk werd tot begin dit jaar gebruikt voor zondagse vieringen van de Protestantse Gemeente Oosterbeek-Wolfheze. Nu is ze het decor van concerten en rouw- en trouwdiensten. Gekerkt wordt er tegenwoordig in de Vredebergkerk aan de Van Toulon van der Koogweg.
De Oude Kerk is open van 1 mei tot 1 oktober op zondag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn dan gidsen aanwezig voor een rondleiding.
Lees ook:
Neem voorbij de kerk het eerste pad rechtsaf, richting de camping (herkenbaar aan het bord). Loop op de camping om de kantine heen, en dan met een klein trapje naar beneden. Volg de bordjes van het klompenpad en ga links onder de spoorbrug door. Volg het pad langs de sloot en ga op een dijkje linksaf (met de plas aan je rechterhand).
Rosandepolder
Je loopt hier in de Rosandepolder, in de uiterwaarden van de Nederrijn ten zuiden van Oosterbeek. Deze polder wordt geschikt gemaakt voor het verbouwen van oude graansoorten, op initiatief van de Werkgroep Oosterbeekse Uiterwaarden. Samen met de boeren wil de werkgroep de Rosandepolder ontwikkelen zodat hij weer aantrekkelijk is voor weidevogels, insecten en vlinders – net als vroeger. Voor schilders als F.H. Hendriks, J. Cremer en J.W. Bilders was deze polder een grote inspiratiebron. Oosterbeek en het naburige Wolfheze behoorden tot de eerste kunstenaarsdorpen in Nederland. Rond 1840 streken de eerste schilders hier neer. Het zicht vanuit de Rosandepolder op bijvoorbeeld de Oude Kerk (zie foto hierboven) is dan ook prachtig.
Neem aan het eind van het pad een scherpe bocht naar links. Ga ongeveer 50 meter na het informatiebord van kasteel Rosande linksaf door een hekje het land in.
Het voormalige terrein van kasteel Rosande is een archeologisch monument. Bovengronds is niets meer van het kasteel te zien, maar bij hoogwater zijn de grachten nog te onderscheiden. Het kasteel werd begin 14e eeuw gebouwd als onderkomen voor Gosewijn van Rijsande. De burcht was vaak middelpunt van strijd, maar werd altijd weer opgebouwd, tot Franse troepen het gebouw in 1672 voor het laatst verwoestten. Daarna werd het gesloopt.
Loop onder de spoorbrug door en ga aan het eind rechtsaf tot de Benedendorpsweg. Ga daar links, tot aan huisnummer 26. Ga hier linksaf (privéweg) weer de uiterwaarden in, door het hek, over het (fiets)pad. Ga met de bocht mee naar rechts. Bij de kruising rechtsaf, bij de volgende T-splitsing ook. Volg dat pad omhoog naar de Benedendorpsweg. Steek over en ga rechtsaf de Jhr. Nedermeijer van Rosenthalweg in. Na huisnummer 89 linksaf de nieuwbouwwijk, Rosandehoogte, in. Een mooie wijk, onder architectuur gebouwd. Vervolg de weg, die Engelenhof wordt.
Steek aan het einde over en loop het park Bato’s Wijk in, ga links langs de ronde weide. Houd links aan bij de eerste splitsing en ga bij de volgende splitsing rechtsaf omhoog, langs de bankjes en het beeld De Vredesengel daartussenin.
Bato’s Wijk
Het park Bato’s Wijk is in de 19e eeuw ontstaan als buitenplaats in Engelse landschapsstijl. Karakteristiek daarvoor zijn de slingerpaden, de hoogteverschillen, de grote, open grasvelden en de boomgroepen. Midden in het park staat de bronzen vredesengel op één been, gemaakt door Marius van Beek en onthuld in 2002. Voor de beeldhouwer was een engel niet een gaaf en ongeschonden mens, maar een vluchtende figuur op doortocht, een droombeeld voor de vrede. Twee bankjes van Ruud-Jan Kokke aan weerszijden van het beeld bevatten teksten die op het beeld slaan: ‘Bronzen kreet in de stilte’ en ‘Engel op lichtende doortocht’.
Houd voor het gebouw links aan en loop door tot de Fangmanweg. Ga linksaf en vervolgens rechtsaf De Dam op. Ga aan het eind linksaf en direct rechtsaf de Van Eeghenweg in. Na huisnummer 4 linksaf het fietspad de Hazenakker op. Aan het eind rechtsaf weer naar De Herberg, het eindpunt.
Boekje met wandelingen
Het wandelboekje van De Herberg bevat vier wandelroutes met extra informatie en enkele vragen en teksten ter bezinning onderweg. Het wordt voor 10 euro aangeboden in een cadeaudoos. Bestellen kan via info@pdcdeherberg.nl. Wandelaars zijn welkom voor een coffee to go (niet op zondag) in De Herberg.