Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Rust vinden voor je ziel

Anje de Kuiper is dominee van de Grote of Sint Janskerk in Schiedam. Liggend in een groene cocon denkt ze na over Psalm 23, over rust vinden voor je ziel.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (25 september, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

‘Voor zijn bijzondere stadscocon liet Florentijn Hofman zich inspireren door deze eeuwenoude ruimte en de klanken van het orgel. In de cocon kun je tot rust komen, zegt hij. Je zal de kerk ervaren, zoals je ‘m nooit zal ervaren.

Het trof mij hoeveel overeenkomsten er zijn tussen de bedoeling van de kunstenaar en wat hier op zondag in de kerkdienst gebeurt. Tot rust komen, nadenken, ervaringen delen, tot nieuwe inzichten komen. Hofman was benieuwd wat mensen zouden zien en denken als ze in de cocon zijn. Of er een gesprek op gang komt en of mensen veranderen door de ervaring. Zoals een rups in de cocon verandert in een vlinder. 

Daar lig ik dan, te rusten in het groen. Ik weet dat ik in de Sint Janskerk ben, maar tegelijk ben ik ergens anders. Ik hoor alleen af en toe de klanken van het orgel. De wand voelt een beetje wiebelig, ik voel het als anderen opstaan of gaan liggen. Ik heb weinig houvast, oriëntatie. Zo rusten in het groen deed me denken aan Psalm 23: de eeuwige is mijn herder. Het zal mij aan niets ontbreken. Hij voert mij naar groene weiden en brengt naar wateren van rust. 

Rust vinden voor je ziel, daar hebben mensen behoefte aan merk ik. Dat was altijd al zo, maar de pandemie heeft het op scherp gezet. Het was een tijd vol moeilijkheden, tegenslag, teleurstelling, stress en onzekerheid. En waar is God, vragen mensen. En hoe kun je dat nog zeggen, de eeuwige is mijn herder? En waar zijn dan die groene weiden en die wateren van rust?

Voor de dichter van Psalm 23 zit de rust niet in de omstandigheden. Hij gaat door een diep dal, daar verandert de herder niets aan. De rust zit voor hem in de zekerheid dat de herder er is. En met zijn herdersstaf een veilige weg door de crisis wijst. Het is de weg die we kennen van Mozes en van Jezus de goede herder, die heeft gezegd: leef met eerbied voor God en behandel je medemens zoals je zelf in die situatie behandeld wil worden.’

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief