De psalmen staan vol herkenbare emoties. Maar nu ik zelf kinderen heb, merk ik hoe weinig de psalmen aan bod komen in peuter- en kinderbijbels. Terwijl deze teksten juist woorden geven aan de soms intense gevoelens van kinderen.
4 boekentips over de psalmen
Toeval of niet, dit voorjaar verschenen twee boeken met psalmen voor kinderen: Gods wonderlijke wereld en Psalmen voor kinderen. Daarnaast tip ik ook twee oudere uitgaven, de Liedjesbijbel nr. 4 en Ik bid de psalmen.
1. Gods wonderlijke wereld (vanaf 4 jaar)
Bij het openslaan van het eerste boek vallen direct de vrolijke kijkplaten op, vol bekende natuur: een tuin vol paardenbloemen, een reiger aan de slootkant en een nest in de boom. Ook de veertien psalmen in kindertaal sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen: ze mogen mee op de nek van de herder en bouwen de stad Jeruzalem van blokjes. Door die herkenning maken ze gemakkelijk kennis met de psalmen en de verwondering en blijdschap die erin doorklinkt. Verdriet en ellende blijven in dit boek nog grotendeels buiten beeld.
2. Psalmen voor kinderen (8-12 jaar)
Corien Oranje herschreef voor Psalmen voor kinderen alle 150 liedteksten vanuit de Bijbel in Gewone Taal. Na elke psalm volgt een gespreksvraag en achter in het boek staan achtergrondinformatie over de psalmen en leesadviezen.
3. Liedjesbijbel nr. 4 (4-10 jaar)
In de Liedjesbijbel staan tussen de verhalen over koning David de kinderversies van acht psalmen, die ook te beluisteren zijn op Spotify. Voor onze bijna 4-jarige is het taalgebruik (woorden als ‘bullebakken') helaas nog te moeilijk, net als de weetjes, vragen en opdrachten.
4. Ik bid de psalmen (8-12 jaar)
De vrolijke kaft van Ik bid de psalmen nodigt uit om te lezen. Binnenin staat alleen tekst, met op elke pagina een vraag, uitleg, een bijbelverwijzing en een gebed. Zowel de teksten als gebeden zijn in begrijpelijke taal geschreven. Alle psalmen komen aan bod en achter in het boek staan herkenbare thema’s, zoals heimwee, jaloezie en blijdschap met een verwijzing naar een bijbehorende psalm.
Voor elk kind wat wils
Gods wonderlijke wereld is geschikt voor jonge gezinnen; de jongsten kijken, de oudsten luisteren. Hetzelfde geldt voor Psalmen voor kinderen, al staan niet bij alle liedteksten illustraties. De teksten zijn geschreven zijn voor iets oudere kinderen, maar zijn vaak ook begrijpelijk voor de kleintjes. De teksten in de Liedjesbijbel zijn minder toegankelijk voor kleuters. Voor kinderen die niet graag praten, biedt de Liedjesbijbel alternatieven zoals weetjes en opdrachten. Ik bid de psalmen gebruikt de psalmen als inspiratie voor gebed. Het helpt kinderen hun emoties te verwoorden en tot God te richten. De vragen kunnen mooie één-op-één gesprekken opleveren.
Ook over hún wereld
Eigenlijk is het vreemd dat de psalmen niet vaker in kinderbijbels staan, want juist die teksten kunnen kinderen helpen om woorden te geven aan de emoties die ze (soms in sneltreinvaart) ervaren. Met deze boeken kun je de psalmteksten toegankelijker maken voor je kinderen. En het is niet erg als ze de psalmen nog niet helemaal snappen. Het gaat er vooral om dat ze de teksten een beetje leren kennen, en dat ze merken dat de Bijbel ook over hún wereld gaat.