De afstand van de hervormde naar de gereformeerde kerk in Stellendam, een dorp op het eiland Goeree-Overflakkee, is hemelsbreed ruim driehonderd meter. Maar maak je een flinke omweg, dan kun je zo een paar uur op stap zijn. Dat is precies de bedoeling van het Pinksterpad: het moet een wandeltocht zijn waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gaan. En dan moet je wel even onderweg zijn.
Voer voor gesprek
Ik loop de Pinksterpadroute van 2018 rond Stellendam, op een dag met een strakblauwe lucht. Prachtig wandelweer. De route biedt water, duinen en polder, en je kunt ver van je af kijken. Ik houd daarvan. En hoewel ik niet de belevenis heb van de lange sliert mensen die hier op Tweede Pinksterdag het pad zal volgen, en niet de billboards kan zien die dan langs de route staan, toch kan ik me goed voorstellen dat het Pinksterpad op dit eiland aantrekkingskracht heeft.
Vandaag is het hier rustig. Alleen net na de visafslag verspert een groep vogelaars de weg. Met camera’s op statieven in de hand zoeken ze hun auto’s weer op. De stranden op Goeree-Overflakkee zijn populair bij Duitsers, de dijken en polderwegen geliefd bij wandelaars en fietsers.
De routebeschrijving die ik heb meegekregen, vermeldt een aantal vragen die tijdens het Pinksterpad 2018 voer voor gesprek waren. De vraag bij het vroegere havenhoofd, dat in 1969 werd afgesloten door een dam, luidt bijvoorbeeld: ‘In je leven moet je soms dammen bouwen om iets af te sluiten. Herkent u dat?’ Een mooie vraag om over van gedachten te wisselen.
Ik loop de tocht van 10,4 km in twee uur, maar neem dan ook geen pauze onderweg. Dat zal op Tweede Pinksterdag anders zijn. Dan zorgen de kerken op Goeree-Overflakkee ervoor dat de wandeling, met alles wat er onderweg te beleven is, de middag vult.
Verbindend
Het Pinksterpad op Goeree-Overflakkee beleeft dit jaar z’n negende editie. Steeds hebben twee andere kerken op het eiland de leiding als start- en eindpunt. Dat betekent ook elk jaar een andere route.
Davy Hoolwerf, predikant in Stellendam, was de eerste jaren betrokken bij het Pinksterpad. “Het is een goede manier om kerken met elkaar in contact te brengen: het werkt verbindend”, vindt hij. Er lopen wel zo’n vijfhonderd wandelaars mee. “Een mooi gezicht, zo’n lange sliert van mensen. Onderweg zijn er allerlei pitstops, en er zijn gedichten en kunstwerken geplaatst op grote borden langs de route, ter inspiratie en voor gespreksstof. Met het Pinksterpad willen we iets delen van de vreugde en inspiratie van Pinksteren, op een laagdrempelige manier. Mensen gaan erover in gesprek.”
De ‘uitzendende’ en de ‘ontvangende’ gemeente maken er veel werk van om mensen zich welkom te laten voelen. Afgelopen jaar was er in en om de uitzendende hervormde kerk een fototentoonstelling, en de ontvangende gereformeerde kerk zorgde voor muziek, eten, drinken en meer. Voor kinderen waren er allerlei activiteiten.
Ook mensen van buiten de kerken lopen mee. Zij weten van het Pinksterpad via flyers, banners op het eiland, en het huis-aan-huisblad. “We laten als kerken een goede indruk achter met het Pinksterpad. En mensen zijn altijd blij verrast dat er zoveel jongeren meehelpen in de organisatie.”
Rondje Stellendam: water, duinen en polder
Van de kerk naar de provinciale weg
Start bij de hervormde kerk aan de Bosschieterstraat 4. Loop vanaf de parkeerplaats naar de nabijgelegen Eendrachtsweg en ga daar links. Ga na ongeveer 50 m naar rechts, onder de tunnel door, en weer naar rechts, het Spuipad op. Aan de linkerhand is de witte molen Korenlust te zien, een echte blikvanger in Stellendam. Loop over het Spuipad door tot het eind en ga links de Stellendamse Haven op. Volg het graspad langs het water. Blijf het pad volgen, ook wanneer het afbuigt naar links. Blijf dicht bij het water (het Spui) lopen. Het pad buigt een eindje voor de provinciale weg af naar links. Ga vervolgens naar rechts het fietspad op, en houd rechts aan. U loopt even parallel aan de provinciale weg, op de Zuiderdiepstraatweg.
Van de provinciale weg naar de Goereese duinen
Loop door tot de rotonde en ga daar links, de Meester Snijderweg op. Neem de eerste weg rechts, naar de visafslag. Direct rechts bevindt zich Poisson & Cuisine, visgroothandel en viswinkel, waar je vanaf 10.00 uur (niet op zondag) een visje kunt eten, met uitzicht op de haven. Neem de weg naar links en vervolg deze, met aan de linkerkant bedrijven en rechts het water met veel vissersboten, de Buitenhaven. Loop aan het eind door het hek en verlaat daarmee de visafslag. Ga naar links en vervolg het fietspad. U kunt hier de Meester Snijderweg blijven volgen, tot aan het gehucht Havenhoofd. Een mooiere route neemt u door rechts de Goereese duinen in te lopen.
Van de Goereese duinen naar Havenhoofd
Dit deel van het duingebied heet de Kwade Hoek, een belangrijke broedplaats voor vogels. Doordat het oosten van het natuurgebied door de grotere zee-invloed zouter is dan het westen, biedt de Kwade Hoek plek aan 300 verschillende plantensoorten, waaronder orchideeën. Vervolg het prachtige duinpad tot het paaltje ‘knooppunt 64’. Vlak vóór dit paaltje biedt Poots Punt de gelegenheid om met een grote verrekijker over het water (Haringvliet) te kijken. Het strand aan de overkant - van Rockanje - komt met deze kijker wel heel dichtbij. Ga bij ‘knooppunt 64’ naar links. U loopt hier de duinen uit en komt bij het Havenhoofd.
Van Havenhoofd terug naar de hervormde kerk
Loop langs het water en neem de eerste weg links, de Zandgorsweg. Loop deze helemaal uit (met twee keer een bocht naar rechts). Loop door naar de Korteweg en steek daar via het fietspad de provinciale weg over. Loop door tot de rotonde. Ga daar naar rechts en direct weer naar links, de Eendrachtsweg. Het Pinksterpad leidde naar de gereformeerde kerk, maar u loopt terug naar de Bosschieterstraat (het startpunt van de route), vanaf hier de vijfde weg rechts. Als u één straat verder loopt dan de Bosschieterstraat, de Voorstraat, vindt u direct rechts ‘t Wapen van Stellendam, waar u wat kunt eten en drinken (zie kader).
Ook een Pinksterpad lopen?
Op Tweede Pinksterdag kunt u weer een Pinksterpad lopen op Goeree-Overflakkee. Maar ook in andere plaatsen worden Pinksterpaden georganiseerd. Kijk hiervoor op pinksterpad.nl.
De eerste editie van het Pinksterpad dateert van 2011, toen de IZB samen met een aantal kerken op Goeree-Overflakkee een wandeltocht van kerk naar kerk organiseerde. Sindsdien wordt het Pinksterpad jaarlijks georganiseerd op verschillende locaties in Nederland.
Wilt u in uw omgeving ook een Pinksterpad organiseren? Neem dan via info@izb.nl contact op met de IZB voor materialen, zoals een draaiboek, tips en ideeën.