In de PaasChallenge leven jongeren voor even in het jaar 30 na Christus. Ze struinen door de nauwe straten van Jeruzalem. Er zijn wonderlijke krachten in het spel en de gang naar Golgotha blijkt loodzwaar. Alles werkt toe naar een climax die jongeren diep zal raken.
Samen beleven
Op de zaterdagavond voor Pasen om tien uur begint de PaasChallenge. In groepen van zes tot maximaal veertien deelnemers gaan de jongeren op pad. Voormalig jeugdwerker Peter van der Beek (31) van de Protestantse Gemeente Noordwijk deed eerder mee met de jongeren uit de gemeente. “Je beleeft samen de laatste dagen van Jezus op locaties die staan voor het avondmaal, Getsemane, het paleis, Golgotha en de opstanding. Jongeren delen in de laatste maaltijd en ontdekken de impact van verraad. Ze leren elkaar vertrouwen, ze maken ruzie en ze geven zichzelf bloot. Ze ervaren hoe er wordt geoordeeld en ze proeven hoe het is als alles verloren lijkt.”
Wie overwint?
Een van de deelnemers in Noordwijk was Lisanne Barnhoorn (21). “Het is redelijk bizar om midden in de nacht achterna gezeten te worden door een Romein.” Het thema van dat jaar, ‘Victor’, betekent ‘Overwinnaar’. Met Pasen gaat het over de vraag: gaat Jezus overwinnen over het kwaad of gaat Hij ten onder? Gedurende de nacht krijgen de jongeren te maken met het kwaad in hun omgeving, maar ook met het kwaad in zichzelf. Hoe handelen ze? Het is de bedoeling dat jongeren ervaren dat Jezus’ komst het startpunt is van een nieuwe wereld waaraan zij gestalte mogen geven. Naast diepgang is er ook ruimte voor hilarische momenten. “Halverwege de nacht speelden we een spel waarbij de jongeren niet mochten praten”, herinnert Peter zich. “Ik moest streng handhaven om strafpunten te verzamelen, en dat wekte al argwaan. Maar terwijl de jongeren hun best deden stil te zijn, hoorden we opeens een luidruchtige snurk. Tja, toen bleek dat onze predikant even was gaan liggen op een van de kerkbanken en in slaap was gevallen.”
Opkomende zon
De helft van de jongerengroep uit Noordwijk bestaat uit niet-kerkelijke jongeren. Het was een verrassing voor Peter dat alle jongeren enthousiast meededen en het verhaal voor waar aannamen. “Wat ik zag gebeuren, heb ik de afgelopen tien jaar als jongerenwerker nooit eerder gezien. Tijdens het schrijven van een brief aan Jezus kwamen er heel mooie verhalen los. Het kwam echt bij ze binnen dat er Iemand is waar je altijd terechtkunt met jouw verhaal, die er voor jou wil zijn.” Lisanne: “Het mooiste moment was dat we daar zaten op een top van een duin, kijkend naar de zon die opkwam. We hadden zojuist een brief geschreven aan Jezus. Het was zo’n bijzondere sfeer, ik heb enorm gehuild.”
PaasChallenge 2024: Ga mee!
Het thema is dit jaar ‘Ga mee!' en sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk. Met de PaasChallenge kom je op de eindbestemming van de pelgrimage. Maar waar is dat precies? En hoe kom je daar? Lukt het jou om de eindbestemming te halen? Reflecteer op een speelse en actieve manier op hoe jij omgaat met lastige situaties met de PaasChallenge!
Beeld: Nelleke Rijksen