Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Overwinning

Wij mensen maken ons druk om mislukkingen. Maar we zijn goed zoals we zijn, weet ds. Dick Juijn van de Protestantse Gemeente Delden. We zijn geschapen naar Gods beeld.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (8 januari, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start. 

‘We zullen doorgaan. Een preek afmaken voelt voor mij telkens als een overwinning. Zal het niet mislukken? Zal ik de kern kunnen pakken? Zal ik mensen kunnen overhalen dat zij hun kostbare diamant van God in hun hart hebben liggen? Vaak mijmer ik over mijn preek op het landgoed hier vlakbij. De natuur, de bloemen, de vogels, de vlinders, ze brengen me bij mezelf. Bloemen en vogels zijn in de Bijbel een symbool voor zorgeloosheid. Een gemeentelid vertelde mij onlangs over een vogeltje in Zuid-Afrika, het wevertje. Een heel klein vogeltje dat mooie nestjes bouwt. Ragfijn, volmaakt als je ziet hoe het in elkaar zit. Dat vogeltje maakt zich nooit druk om mislukkingen, dat vogeltje staat nooit op en denkt dan: zal het mij vandaag wel lukken dat nestje te bouwen? 

Wij doen dat wel, wij maken ons wel druk om mislukkingen. Wij zijn perfectionisten. Wat politici doen in het groot, doen wij in het klein. Wij denken dat ons leven maakbaar is. Dat als wij maar ons uiterste best doen, als we alles geven, dat alles dan vanzelf goedkomt. Maar mooi niet. We raken gestresst, en één op de drie ziektes is stressgerelateerd. Stress is een probleem dat overwonnen moet worden.

Als ik de drukte van mijn werk in de gemeente als stress ervaar, dan denk ik nog weleens aan dat wevertje. Dat ook nog eens heel hoog kan vliegen, sterk is, licht. Perfectionisme is zwaar, het trekt ons naar beneden: minderwaardigheidsgevoel, tekortschieten, faalangst. Maar dan zo’n onbezorgd vogeltje … Daarom wijst Jezus ook naar de vogels in de hemel. Laat je nou eindelijk eens zweven op de opwaartse kracht van Gods ontferming. Pas dan zul je dat gevoel van perfect willen zijn overwinnen.

Jezus wijst naar de vogels en vraagt ons: kijk zo ook eens naar jezelf. Je bent goed zoals je bent. Het was voor mij een gevoel van overwinning dat ik me niet groter of kleiner voor hoef te doen dan ik ben. Nee, ieder mens draagt deze door God gekregen diamant in z’n hart. Je bent goed zoals je bent, geschapen naar Zijn beeld, een liefdevol beeld, een gaaf beeld. We zullen doorgaan.’

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Leven in geloofsvertrouwen?

Bestel nu gratis het boekje Vaste grond