Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Lichtjes van hoop

In de protestantse gemeente van ds. Karolien Zwerver in Dronten ontstond het idee voor een adventskalender met verhalen van mensen, geïnspireerd door een gedicht van haar oma in het poëziealbum van haar moeder.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (4 december, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start

‘De Heer zij op het pad des levens jouw helper, steun en toeverlaat. Hij zij altoos jouw trouwe leidsman, bestuurt jouw schreden, waar je ook gaat.

Deze tekst vond ik in het poëziealbum van mijn moeder. Het zijn woorden van haar moeder voor haar, geschreven in november 1945, een paar maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog heeft diepe wonden geslagen in de samenleving en bij mensen. Het waren tijden van onrust en onveiligheid, en het verdriet was nog vers. 

De woorden die mijn beppe, mijn oma, schreef aan mijn moeder raakten me. Want uit de verhalen van mijn moeder weet ik dat er genoeg is gebeurd. Het gezin heeft echt momenten van diepe angst gekend, en die laten zijn littekens wel achter. En dan toch schrijft mijn oma over God die je helper is, je steun en toeverlaat. Hij die je leidt, die altijd met je meegaat, je levensweg door. Zelfs al gaat Hij door het donkerste dal.

Voor mij zijn het woorden van vertrouwen, van hoop. Het is eigenlijk een gebed. Een gebed dat in vertrouwen hoopvol vooruitkijkt. Voorbij de horizon, voorbij wat je je kunt voorstellen. Mijn oma vond in die moeilijke tijd toch woorden van hoop. Die hoop deelde ze met mijn moeder, en uiteindelijk zijn die woorden bij mij terechtgekomen. En vandaag mag ik die hoop aan jou doorgeven.

Dit is een verhaal van hoop. Het is het verhaal van twee vrouwen die op de puinhopen van de oorlog toch weer verder kunnen. Geschreven in 1945, de oorlog was nog maar net voorbij. En toch was mijn oma vol hoop. En ik dacht: als mijn oma dat kan, dan kunnen wij dat ook, in deze onzekere tijd. Ik weet het, het is niet vanzelfsprekend. Maar het kan wel. 

En dat het kan, dat zien we hier. Dit is onze adventskalender, en die hebben we gevuld met 24 verhalen van mensen uit Dronten. Het zijn verhalen van mensen die het volhouden, samen en met anderen. Het zijn verhalen van liefde en vertrouwen. Het zijn verhalen om te delen. En we hopen dat jij met deze verhalen ook de hoop in jouw eigen leven kunt ontdekken. En dat je die hoop weer doorgeeft aan anderen.’

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)