Dol Dwaze Dierendag is een productie van Het Grote Verhaal en Nachtzon Media. De film is gratis te zien op hetgroteverhaal.nl.
Met franciscaan Guy Dilweg* loop ik door Amsterdam, onderweg naar Koninklijk Theater Tuschinski. De rode loper ligt uit voor de première van ‘Dol Dwaze dierendag’. Het is een wonderlijk contrast: een luxueuze setting met bedienden in livrei, een drankje bij binnenkomst en mijn ‘minderbroeder’ metgezel. De dresscode blijkt ‘Smart Casual’ te zijn. We monsteren onze kleding. Die voldoet zeker niet aan de code, constateren we.
Vreemde reis
De naamdag van Franciscus is 4 oktober. Maar de meeste mensen zullen dan aan Dierendag denken. Dat is ook de insteek van deze familiefilm, geregisseerd door Anne Christine Girardot. Moeder Rachel (Katja Schuurman) en haar kinderen Cato en Mats krijgen op vakantie autopech. Als de paniek toeslaat ontmoeten ze Franciscus met zijn ezel Giotto. Dit is het begin van een vreemde reis.
Ezel verstaat mensentaal
Natuurlijk heeft de film een serieuze ondertoon: let wat meer op de natuur en op elkaar, en kijk wat minder op je schermpje. Het wordt met vaart en humor verteld. De sprekende ezel is een vondst. Franciscus had naar verluidt veel met dieren: hij kon met ze communiceren, vertelt de legende. Hier is het andersom. De ezel verstaat mensentaal en mopperend voorziet hij het wonderlijke mensengedrag van commentaar. Kinderen en dieren laten zich slecht regisseren. De natuur heeft een eigen, niet-menselijke stem. Het draait niet om jou.
Uit je comfortzone
Guy heeft geamuseerd gekeken. “Hoe kun je de inspiratie van Franciscus levend maken voor jonge mensen? Je kunt natuurlijk niet alle aspecten van de middeleeuwse heilige belichten. De natuurverbondenheid is dan een prima ingang. Verwondering opent je voor het anders-zijn van het andere, en wellicht ook voor de Ander. En dan kan het je uit je comfortzone trekken en je plannen openbreken. Het is wat moeder Rachel zegt: “Kijk nou toch eens wat ervan geworden is, dat we hier bij het kampvuur buiten de nacht doorbrengen!”
Eigentijdse filmverhalen
De missie van de makers is de hele christelijke kalender te vullen met eigentijdse filmverhalen bij de grote feesten. Eerder kwamen Kerst, Sint-Maarten en Valentijnsdag in beeld. Wil je thuis, in de klas of in de kerk aandacht geven aan dierendag en Franciscus, dan is deze film beslist een aanrader. Hij duurt een kwartier en op de website vind je goed lesmateriaal.
*Guy Dilweg is een Nederlandse franciscaan, actief in de milieubeweging en een vredesactivist. Hij was o.a. algemeen secretaris van Pax Christi Nederland (nu: PAX). Hij heeft verschillende boeken geschreven over Sint Francisus van Assisi.