Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Opgevist: Rebecca's favoriete kerstfilms en -series

Petrus-blogger Rebecca Schoon houdt ontzettend van Kerst en de tijd eraan voorafgaand. In november begint ze al klassieke muziek voor Advent en Kerst te luisteren, en na Sinterklaas is het tijd voor goede films en series. Niet van die simpele en gelikte (Amerikaanse) kerstfilms, maar liefst met (droge) humor, meerlagig en natuurlijk met een vleugje warme kerstsfeer. Ze heeft geprobeerd een mooi lijstje te maken waarin van alles wat te vinden is, voor de hele familie. Trek je wollen sokken aan, leg een dekentje om je schouders en gun jezelf een avondje tv.

1. Hjem til jul (Home for Christmas): Noorse kerstserie (Netflix)

Ik ben weg van Noorse en Zweedse series en films. Waarom? Met name vanwege de droge humor waarin op een ludieke manier alledaagse situaties geportretteerd worden,  ongemakkelijke situaties vaak waarin mensen terechtkomen. Hilarisch. In deze Noorse serie is een mooie mix van humor, romantiek en herkenbaarheid. Dat het leven niet altijd over rozen gaat, wordt niet onder stoelen of banken gestopt. De serie is een echte romantische comedy: een vrouw van voorbij de 30 is nog steeds single. Onder druk van de omgeving verzint ze dat ze met Kerst haar nieuwe vriend voorstelt en stelt alles in het werk om hem te vinden. Een cliché scenario, maar enorm origineel uitgewerkt. Ik heb beide seizoenen al twee keer gekeken, ik kon er niet genoeg van krijgen. De serie kreeg een Italiaanse remake, Odio dil Natale, maar die is lang niet zo goed.

 

2. Tore: Zweedse dramaserie (met humor) (Netflix)

Hoewel het geen officiële kerstserie is, heeft het toch alle ingrediënten ervan. En omdat ik er zo overweldigd door was, móest het gewoon in mijn favoriete lijstje. Een ideale mix van diepgang, drama en humor. Prachtig verfilmd en geënsceneerd. Het gaat over een jongen die nog thuis woont, die de sprong naar volwassenheid en zelfstandigheid nog niet gewaagd heeft en wiens vader plotseling overlijdt. In de (korte) serie zie je dat Tore zijn verdriet wegstopt en steeds meer ontspoort. Hij komt daarbij in heel moeilijke maar ook heel grappige situaties terecht. En gaandeweg durft hij ook zijn homoseksuele geaardheid te onderzoeken. De serie heeft mij diep geroerd. 

 

3. A Christmas Carol: Disneyfim voor de hele familie (Disney Channel)

Uiteraard mag een versie van A Christmas Carol niet ontbreken in dit lijstje. Ik hou erg van deze animatie, waarin Jim Carrey de stem vertolkt van Scrooge. Deze animatiefilm toont ons prachtige, traditionele Engelse kerstsferen uit de 19e eeuw met tegelijk de magie van moderne animatie. Spannend, vrolijk en sprookjesachtig. 

 

4. Klaus: animatiefilm voor de hele familie (Netflix)

Deze kerst-animatiefilm is genomineerd voor een Oscar en won verschillende prijzen. De tekeningen zijn origineel en magisch. De film gaat over een postbode en een speelgoedmaker. Het vertelt hoe de legende over de kerstman begon. Het verhaal van hoe de speelgoedmaker langzaam de kerstman wordt (eerst met tegenzin) en hoe ze blijdschap proberen te brengen in een koude, naargeestige en donkere stad, is betoverend. “How a true selfless act always sparks another.” 

 

5. Love actually: Brits drama-comedy (Netflix)

Deze mag niet ontbreken in het lijstje van favorieten. Een gouwe ouwe uit 2003. Er zijn denk ik maar weinig mensen die deze topfilm nog niet hebben gezien en als jij een van hen bent: kijk! Sindsdien is er niet meer zo’n kerstfilm gemaakt. Je ziet verschillende verhalen van mensen die ergens allemaal met elkaar verbonden zijn. Elk verhaal is een pareltje op zichzelf. De film heeft diepgang, want de verhalen zijn uit het leven gegrepen, schuren soms, zijn ontroerend of heel grappig. Er is van alles wat. Deze film moet je gezien hebben.


6. Julestorm: Noorse kerstserie (Netflix)

Wederom een prachtige Scandinavische kerstserie, waarin verhalen verweven worden van mensen die allemaal zijn gestrand op de luchthaven, vanwege een sneeuwstorm. Ook hier worden drama en humor met diepgang gecombineerd.

 

7. Dash&Lily: Amerikaanse romantische kerstserie (Netflix)

Het heeft iets weg van Serendipity, een romantische film uit 2001. Twee jonge twintigers hebben elkaar nog nooit gezien, maar leren elkaar op afstand kennen. Dash ontdekt in een boekje enkele opdrachten die hij moet uitvoeren van een mysterieuze vreemde. Hij moet daarna zelf opdrachten verzinnen en deze ergens achterlaten. Zo komen de twintigers met elkaar in contact en op een dag willen ze elkaar in het echt zien. Maar zonder dat ze het zelf weten, hebben ze elkaar al eens ontmoet. De serie is gebaseerd op een boek, mooi gemaakt en origineler dan de meeste Amerikaanse kerstfilms.

 

8. As it is in heaven: Zweedse film

Wederom geen officiële kerstfilm, maar wel passend bij de kersttijd, vind ik zelf. Velen zullen de beroemde film al gezien hebben. Een Zweedse dirigent krijgt een hartaanval en moet pas op de plaats maken. Hij gaat terug naar zijn geboortedorp, waar hij kennismaakt met dorpsgenoten met ieder hun eigen verhaal. Hij wordt gevraagd het plaatselijke kerkkoor te begeleiden. Een ontroerende film.

 

9. Sa var det jul igjen: een Noorse kerstfilm (Netflix)

Kun jij ook niet genoeg krijgen van de droge humor van de Noren en de Zweden? Deze film is vlak voor Kerst 2023 op Netflix geplaatst, en de trailer belooft veel goeds.

 

10. Virgin River: een Amerikaanse dramaserie (Netflix)

Toegegeven: een klein beetje gelikt en geromantiseerd is deze serie wel. Een beetje een guilty pleasure, maar de prachtige uitzichten, de ruige natuur, het leven ‘in the middle of nowhere’ trekken me even helemaal uit het hier en nu. Veel drama, romantiek en de perikelen van een klein dorp hebben genoeg te bieden voor maar liefst zes seizoenen. Afgelopen week kwamen de kerstafleveringen van het laatste seizoen uit.

 

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)