Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Nederlands Gereformeerde Kerken

In 1967 scheidde opnieuw een groep zich af van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Zij kregen moeite met de Vrijmaking en vormden de Nederlands Gereformeerde Kerken. Inmiddels zijn beide kerken weer samengegaan: zijn vormen nu de Nederlandse Gereformeerde Kerken.

Lees meer over dit soort protestantse onderwerpen in de Canon van het Nederlandse protestantismeJe kunt het boek hier bestellen.

 

Een grote groep leden binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) ziet het eigen genootschap als ‘enige ware kerk’. Volgens hen is de ‘vrijmaking’ in 1944 Gods bedoeling geweest, hierdoor zijn ze tenslotte bevrijd van de ‘valse leer’ van de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Een andere groep krijgt juist steeds meer moeite met deze opvattingen en staat ook open voor andere kerken en organisaties. Nadat de Groningse dominee Asjen van der Ziel op eigen houtje weer contact zoekt met de Gereformeerde Kerken in Nederland, wordt hij afgezet.

Nieuwe kerk

In 1966 betuigen een aantal vrijgemaakte sympathisanten in een Open Brief hun steun aan Van der Ziel. Dit wordt meteen afgestraft: hun kerkenraden plaatsen hen buiten het kerkelijk verband. Sommigen keren terug naar de Gereformeerde Kerken in Nederland, anderen vormen in 1967 een nieuw verband, dat Nederlands-Gereformeerde Kerken gaat heten.

In de jaren negentig zoeken de Nederlands-Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) weer toenadering. Zij willen onderzoeken of ze toch weer samen verder kunnen, ondanks de breuk in 1967.

Vanaf 2017 werken de kerken actief aan eenwording, op 1 mei 2023 vormen ze samen officieel de Nederlandse Gereformeerde Kerken - er komt dus een extra e-tje in de naam. Niet iedereen kan zich echter vinden in deze fusie: een aantal kerken doen niet mee. Zij zoeken aansluiting bij andere kerken.

Lees meer over dit soort protestantse onderwerpen in de Canon van het Nederlandse protestantisme. Je kunt het boek hier bestellen.

Foto: ingang van de Morgensterkerk, een Nederlandse Gereformeerde Kerk in Wezep.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)