Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Jorn den Hertog: Met levensvragen de markt op

Met een rad met levensvragen staat studentenpastor Jorn den Hertog op de Utrechtse informatiemarkt. Hij kan de nieuwe studenten geen bijbaan, carrière of feestjes bieden, maar wel de ruimte voor een goed gesprek.

“Jullie durven vast geen zwaai aan het rad te geven”, roep ik naar een groepje UITlopers* op de informatiemarkt. Als een echte marktkoopman sta ik met het kraampje van het Utrechtse studentenpastoraat naast een jongerentak van een politieke partij, een studiebegeleidingsinstituut en een supermarkt met ‘de beste bijbaan’. Het voelt wat ongemakkelijk, maar dit is dé plek waar ik wil en moet zijn: om kennis te maken met studenten en hen te laten weten dat het studentenpastoraat en de kerken voor hen beschikbaar zijn.  

"Wat een rotvraag” 

Dit jaar sta ik hier met onder andere het Rad van Levensvragen: een rad met 24 cijfers en corresponderende levensvragen. “Ja, ik durf wel aan het rad te draaien!” zegt een student en ze komt met haar groepje aanlopen. Ze draait aan het rad, hij stopt bij ‘9’. “Oké, 9, daarbij hoort de vraag ‘Wie mis je?’” zeg ik. Ze slikt, de schouders gaan iets hangen en haar ogen worden waterig. “Bah, ja - wat een rotvraag, m’n ex-vriend. Hij heeft het eergisteren uitgemaakt. En ik mis hem.” Er volgt een kort gesprekje met deze student, het groepje staat erbij. Er is ruimte voor erkenning, het verdriet en voor het ‘uithouden van ongemak’. Het is even stil.  

Iemand anders uit het groepje: ”Nou, dan wil ik ook wel draaien!” In de minuten die volgen komt een aantal levensvragen aan bod. Soms een antwoord met een glimlach, soms een serieus gesprek waarin de studenten ook elkaar beter leren kennen. “Als je eens behoefte hebt aan het luisterend oor, op zoek bent naar houvast of inspiratie, weet ons dan te vinden”, zeg ik.  

Ze pakken een foldertje en lopen door. Bij het kraampje naast ons krijgen ze een pen die in hun canvas tas verdwijnt.  

Met een boodschap van ruimte, hoop, erkenning en nabijheid sta ik op de informatiemarkt. 

Moed van Paulus

Het doet me denken aan Paulus op de Areopagus: een marktplein in Athene waarop filosofen hun nieuwe ideeën delen. Hij sluit aan bij de belevingswereld van de Atheners en begint daar te speechen over de ‘onbekende god’ die Paulus met hen komt delen. Een God die bereikbaar en kenbaar is: ‘… aangezien Hij van niemand van ons ver weg is. Want in Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij’ (Handelingen 17:27-28). Goed nieuws voor iedereen die zich wel eens alleen voelt, die op zoek is naar het goede, die verlangt naar geloof, hoop en liefde. De moed om te delen die Paulus hier laat zien inspireert mij. Met een boodschap van ruimte, hoop, erkenning en nabijheid sta ik op de informatiemarkt. 

Een goed gesprek

Ik heb de studenten in Utrecht geen nieuwe bijbaan, carrière of feestjes te bieden, maar wel de ruimte voor een goed gesprek. Wat een voorrecht om vanuit de kerk present te mogen zijn en hen misschien wel iets te laten ervaren van een nabije God die hen door en door kent. Het begint met luisteren, aansluiten en vragen stellen. Er is onder studenten grote behoefte aan veilige gesprekken over levensthema’s. Dus mocht je er binnenkort een tegenkomen: stel eens een verrassende levensvraag aan hem/haar. Dat mag ook zonder ratelend rad. 

* nieuwe studenten die tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) in een groepje kennismaken met Utrechtse initiatieven voor/door studenten. 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)