Stel je voor: miljoenen stemmen, verspreid over de hele wereld, verenigd in één gezongen gebed. En dat in een tijd van oorlog en verdeeldheid. Dat is de kracht van het Global Lutheran Songbook. Dit liedboek slaat een brug tussen culturen en verschillende kerken. Het werd afgelopen jaar gelanceerd door de Lutherse Wereldfederatie, precies 500 jaar nadat het eerste lutherse liedboek verscheen.
Verhalen
Zo klein als de lutherse kerk in Nederland is (zo’n 10.000 leden), zo groot is deze kerk wereldwijd (80.000.000 leden). Uit alle hoeken van de wereld zijn liederen verzameld voor dit liedboek. Van serene melodieën van IJsland tot hartverscheurende klanken uit Syrië. Elk lied draagt een verhaal met zich mee, een verhaal van hoop, geloof en verbondenheid.
Het liedboek wordt momenteel verder ontwikkeld en uitgeprobeerd door de verschillende kerken. Op de website, die nog volop in ontwikkeling is, kun je al naar een aantal liederen luisteren. Op de wereldkaart verschijnen verschillende kerken. Zo kun je luisteren naar ‘When we sing’ uit Duitsland, prachtig en goed meezingbaar, net als het ‘Alleluiah’ uit Brazilië. Het IJslandse ‘Living Water’ bezorgt me kippenvel.
Heer, heb medelijden
Het lied dat mij het meest raakt, is 'Moran Ethra Hama Lain' (Lord, Have Mercy) uit Syrië, geschreven door de Syrisch-Aramese aartsbisschop Mar Gregorius Yohanna Ibrahim. Het is een roep om verlossing in tijden van grote nood. Deze Syrisch-Aramese compositie is extra bijzonder omdat Jezus zelf Aramees sprak. De bisschop die het lied schreef, werd in april 2013 met een collega ontvoerd. Niemand weet wat er met hem is gebeurd. Zijn lied klinkt nog steeds, en nu zingen we het over de hele wereld mee. Heer, heb medelijden.
Kijk voor de wereldkaart en liederen op A Singing Communion: Pilgrimage, Freedom, Belonging. Wil je de liederen in een andere context horen? Vanaf 28 maart is er in het Luther Museum in Amsterdam een nieuwe tentoonstelling: ZING! Ook hier komen de liederen voorbij.