Wij bidden U om vrede
en vragen U om brood,
dat mensen redt van honger,
en onmacht tot ter dood.
Wij bidden U om wijsheid,
en vragen U om licht
dat mensen ogen opent,
en op elkander richt.
Wij bidden U om zegen,
en vragen om het woord,
dat mensen weer verenigt,
en naar de vrijheid voert.
Wij bidden U om adem,
en vragen om uw geest,
die mensen doet herleven,
en ons van schuld geneest.
Wij bidden om verhoring,
en vragen U altijd,
dat mensen mogen weten,
hoe Gij ervoor ons zijt.
Tekst: Henk Jongerius
Muziek: Days Psalter 1563 & New English Hymnal
Projectkoor o.l.v. Hanna Rijken
Orgel: Sebastiaan ’t Hart
Fluit: Hanna Rijken
Toegelicht: Wij bidden U om vrede
(door dr. Oane Reitsma, medewerker Spiritualiteit en Eredienst in de Dienstenorganisatie)
Gezongen voorbeden
Van dit lied begint elke strofe met ‘Wij bidden U om …’. Vervolgens staat in elk couplet een ander woord centraal: ‘vrede’, ‘wijsheid’, ‘zegen’, ‘adem’, ‘verhoring’. Daaraan zien we dat dit lied een gezongen versie is van voorbeden. De opzet is heel eenvoudig, elk couplet bestaat uit één zin, en daardoor wordt het gebed steeds geconcentreerd tot de essentie.
Vrede en wijsheid
De eerste bede is die om vrede en om brood, kortom alles waar gebrek aan is in de wereld. Dat het mensen mag bevrijden van de honger en van de onmacht om de vrede tot stand te brengen. In lijn daarmee bidt de tweede bede om wijsheid en om licht, dat de mensen de ogen openen voor elkaars nood. Anders komt Gods nieuwe wereld niet tot stand.
Zegen en adem
De volgende twee strofes bidden om iets wat God actief kan geven, namelijk eerst zegen. Daarmee wordt bedoeld dat de mensen het verander(en)de leven ook bewust als goed kunnen beleven. Dat zij het anders ervaren dan op de momenten dat die zegen ontbreekt en Gods nieuwe wereld niet tot stand komt. Die ervaring is samengevat in het woord ‘vrijheid’. De ‘adem’ in de vierde bede slaat op de Geest die de mensen op een andere manier doet leven, waardoor zij niet meer schuldig tegenover elkaar staan maar gebroederlijk naast elkaar.
Verhoring
Niet gebruikelijk, maar een mooie vondst is dat er om ‘verhoring’ van het gebed gevraagd wordt. Eigenlijk simpelweg dat God naar de mensen en hun gebeden mag luisteren, zoals een goede vader naar zijn kinderen luistert. Daarmee is het slot van dit prachtige liedje op een eenvoudige maar zeer oude Engelse melodie, de juiste opmaat om samen het Onze Vader te gaan bidden, dat dezelfde strekking kent, namelijk dat Gods koninkrijk kome.
Dit lied komt uit een aflevering van Petrus in het land (26 oktober 2024).