(couplet 1)
Heer, die mij ziet zoals ik ben,
dieper dan ik mijzelf ooit ken,
kent Gij mij, Gij weet waar ik ga,
Gij volgt mij waar ik zit of sta.
Wat mij ten diepste houdt bewogen,
’t ligt alles open voor uw ogen.
(couplet 7)
Gij hebt mij immers zelf gemaakt,
mij met uw vingers aangeraakt,
met toegewijde tederheid
mijn nieren en mijn hart bereid,
mij in de moederschoot geweven,
mij met uw wonderen omgeven.
(couplet 14)
Doorgrond, o God, mijn hart; het ligt
toch open voor uw aangezicht.
Toets mij of niet een weg in mij
mij schaadt en leidt aan U voorbij.
O God, houd mij geheel omgeven,
en leid mij op de weg ten leven.
Tekst: Jan Willem Schulte Nordholt
Melodie: Genève 1551 – Psalm 30
© makers
Zang: Carmen Melissant
Arrangement en percussie: Frank van Essen
Gitaar: Allard Gosens
Saxofoon: Sjoerd Visser
Piano: Jan Willem van Delft
---
Toegelicht: Heer, die mij ziet zoals ik ben
(door dr. Oane Reitsma, medewerker Spiritualiteit en Eredienst in de dienstenorganisatie)
God als Schepper
Psalm 139 gaat erover dat God ons ten diepste kent. Sterker nog, Hij kent ons beter dan wij onszelf kennen. In deze psalm wordt dat met heel letterlijke beelden beschreven. God kent niet alleen onze gedachten en worstelingen, Hij was zelf de maker van onze nieren en ons hart. Zo concreet wordt het voorgesteld, ons hele lichaam en onze ziel door God geschapen. Het beeld dat voor Godzelf gebruikt wordt is, omgekeerd, eveneens een heel lichamelijk-menselijk beeld. Hij heeft ons met zijn eigen vingers gemaakt. Als een boetseerder een stuk klei. Het geeft een intieme relatie aan tussen God en de individuele mens.
Troostvol
Is dat een enge gedachte, dat God al je diepste geheimen kent, ook de geheimen die je liever voor jezelf had willen houden? Dat is zeker niet de inhoudelijke grondtoon van deze psalm. Het is juist troostrijk bedoeld. Als we met onszelf in de knoop komen of als we het niet meer weten: er is iemand die ons wezen overstijgt en met wie we innig verbonden zijn en Hij met ons. Het betekent dat wij in ons kwetsbare mens-zijn nooit alleen of eenzaam staan. We staan altijd in verbinding met de Schepper die aan het begin van ons bestaan stond en die steeds opnieuw leven schept.
Geneefse psalm
De melodie is een van de zogenaamde ‘Geneefse’ psalmen, genoemd naar de stad Genève waar een deel van de melodieën ontstaan is. De Geneefse psalmen zijn de psalmen zoals we die in het begin van het Liedboek vinden (onder de nummers 1 tot en met 150, zonder de toevoegingen a, b of c). Ze zijn in de kringen rond Johannes Calvijn ontstaan. Psalm 139 hoort bij de bekendere en veelgezongen psalmen uit deze reeks. De melodie stamt uit 1551.