Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Leestip: Jij mag alles zijn 

Rebecca Schoon las 'Jij mag alles zijn' van Griet Op de Beeck. Ze las het ademloos en in één teug uit. Een boek met een zwaar thema, maar toch hoopvol en levendig.

Griet Op de Beeck: Jij mag alles zijn, uitgeverij Prometheus, € 16,99

Dit prachtige boek van Griet op de Beeck is voor kinderen én volwassenen. Mooi om voor te lezen of om zelf te lezen. Ik heb het, ademloos en in één teug, uitgelezen. Het boek is ontroerend, confronterend, maar ook hoopvol en levendig. De tekeningen van Linde Faas zijn onmisbaar. 

Lexi wil haar moeder redden

Het boek gaat over Lexi, wier moeder depressief is. Lexi wil het heel graag oplossen. Als mama naar een ziekenhuis moet, denkt Lexi dat dat haar schuld is. Dit klinkt als een zwaar boek, maar dat is het niet. Lexi ziet namelijk overal mogelijkheden en levensvreugde. Ook anderen brengt ze vreugde. Zo komt ze een tijdje te wonen bij de zus van haar vader. Door een creatieve en dappere daad verandert ze een uitzichtloze situatie in een levengevende. Maar mama kan zij niet in haar eentje redden.

Het schuldgevoel van het kind

Wat willen we als omgeving toch graag helpen. En wat is het moeilijk als dat maar ten dele kan. Of als je niet goed weet hoe. Kinderen zijn extra kwetsbaar. Die zien overal verklaringen voor hun schuldgevoel: ‘Had ik dat maar niet gedaan, dan was het misschien niet gebeurd.’ Nadat Lexi het heft in eigen handen heeft genomen, ontdekt ze een belangrijke waarheid. Zij mag alles zijn. Zij heeft geen schuld. En ze hoeft niets. Houden van haar moeder is genoeg.

Mijn eigen depressie

Na de geboorte van mijn zoons was ik een jaar (post-partum) depressief. Wat was het ingewikkeld voor mij én mijn omgeving. Ik herkende mezelf niet meer. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik wilde het zo graag oplossen. En ik schaamde me. Ik vertoonde me nog weinig buiten. Twaalf jaar na dato helpt dit boek mij. Om mezelf opnieuw te vergeven. Om het een plek te geven. Als je meer wilt lezen over depressie, hoe dat mijn geloof beïnvloedde en wat mij destijds hielp, lees dan mijn artikel op mijnkerk.nl

Taboe rond depressie

Het overkomt veel mensen en het is vaak niet zo zichtbaar voor de buitenwereld. Mensen komen niet vaak buiten of ze weten het goed te verbergen. Wie begint er nou zomaar over depressie? Er hangt een taboesfeer omheen. Want: waarom dan? Wat is het precies? Hoe dan? Er is nog veel onwetendheid. En ook al geeft dit boek niet alle antwoorden, het is toch ‘voelbaar’ wat het doet met de zieke en haar omgeving. En hoe belangrijk het is om een kind te vertellen dat zij haar ouders niet hoeft te redden. Ik ben blij dat een boek dit thema weer eens oren, ogen en een hart geeft.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Kopfoto: Unsplash | Foto's uit het boek door Rebecca Schoon

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)