Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Leestip: Het Koertjeboek van Neeltje Reijnders

Martin Snaterse las Het Koertjeboek, een kruising tussen een sprookjesboek en een kinderbijbel. Een mooi boek over nieuwsgierigheid en God, over vriendschap en verwondering, waarin niets gek gevonden wordt.

Bijbelverhalen zijn net sprookjes. ‘Doe een wens en ik zal je geven wat je wenst’, krijgt de kersverse koning Salomo te horen. ‘Een boer vindt tijdens het spitten een kist met een schat in de akker’, vertelt Jezus. ‘Er was eens een arme weduwe die aren ging zoeken op de akker van een rijke herenboer.’ 

Nee, bijbelverhalen zijn geen sprookjes, ze eindigen niet met 'En ze leefden nog lang en gelukkig’. Koning Salomo vraagt niet om geluk en een lang leven. De boer die toevallig op een schat stuit, vindt geen munten maar het koninkrijk van God. En Ruth is geen boerin die een rijke vent trouwt, maar wordt als vreemdeling en weduwe recht gedaan zoals het in Israël hoort.  

Indringende vragen 

Neeltje Reijnders (Zwolle,1966), predikant, stemactrice, auteur en schilder, schreef en illustreerde Het Koertjeboek. Zelf noemt ze het een kruising tussen een sprookjesboek en een kinderbijbel. Je leest de avonturen van Koertje, een vrolijk en gevoelig meisje. Ze ontmoet tal van figuren die ze indringende vragen stelt: een piloot, een olifant, een waterdraak, een vriend als Alfons. Het doet me denken aan het boek De Kleine Prins en aan de schrijver Fynn. Met dat verschil dat er in elk verhaal een link opduikt naar een bijbelverhaal of een eigenschap van God.  

Verrassend 

God is in Koertjes beleving nooit ver weg. Haar ontmoetingen zijn verrassend en haar reizen avontuurlijk. Met Koertje zwem, vaar en fiets je door het leven dat vol is van tekenen om je heen. Een boom heet boommeneer. Een berg is een sta-in-de-weg. Als ze in een geel vliegtuig stapt, denkt ze aan God als een adelaar. Het gewone leven is een gelijkenis met een schat aan betekenis die er voor het oprapen ligt. “Misschien kijk ik te ver weg. En is alles wat goed is, veel dichterbij”, zegt Koertje diepzinnig.  

Leuke wetenswaardigheden 

Er zitten, ook voor mij als volwassen lezer, leuke wetenswaardigheden in. Dat de noodoproep ‘Mayday, mayday, mayday’ is afgeleid van het Franse ‘m’aidez’ bijvoorbeeld, ‘help me’. Nooit geweten.  

Het is een mooi boek over nieuwsgierigheid en God, over vriendschap en verwondering, waarin niets gek gevonden wordt.  

Daatje keek naar Koertje. “Eigenlijk geloofde ik je niet, met dat van de draak”, zei ze. “Hmm, dat weet ik”, zei Koertje. “Maar je bent toch met me meegegaan. En je hebt niet gezegd dat ik gek ben.” “Dat zou ik ook nooit zeggen”, zei Daatje, “want dat vind ik niet. Je bent wel wat bijzonder, maar goed zoals je bent.” “Daarom ben je mijn vriendin”, zei Koertje. 

De door de schrijfster zelfgemaakte tekeningen hielpen me eerst niet erg me aan lezen over te geven. Maar hun eenvoud en heldere kleuren illustreren de toon van de verhalen en zullen kinderen kunnen raken. 

Neeltje Reijnders: Het Koertjeboek, Brave New Books 2042, €29,50. ISBN 9789465018126 

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Ontvang de online veertigdagentijdkalender elke ochtend in je mailbox

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)