Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Langs protestantse sporen in Dordrecht

De oudste stad van Holland is bij protestanten bekend vanwege de Synode van Dordrecht (1618-1619) en de Statenvertaling. Petrus-redacteur Janet maakt een wandeling door deze prachtige stad, met sfeervolle straten, prachtige gevels en talloze leuke winkels.

Het is prachtig weer als ik de route door Dordrecht loop die beschreven staat in Zij lopen, maar worden niet moe - Wandelen langs protestantse sporen in Nederland. Dit boekje werd geschreven in het Calvijnjaar 2009 en bevat ook wandelingen door Groningen, Deventer en Middelburg. Dordrecht is prima bereikbaar per trein. De route start bij het station.

Route

Verlaat het NS-station aan de voorzijde en loop via de Stationsweg/Johan de Wittstraat naar het centrum. Neem over de brug de eerste straat rechts (Vest). Ter hoogte van de Vriesebrug linksaf de Vriesestraat in. Steek de Sisarijs- of Sarisgang over. Circa 100 meter voor het einde van de Vriesestraat vind je rechts op nr. 22 de Lutherse kerk, op de hoek met de Blindeliedengasthuissteeg.

Lutherse kerk

Een blik op de foto’s op de website van de kerk leert me dat dit een kerk is zoals ik deze graag zie: licht, veel hout, knus. Op 10 augustus 1690 schonk de gemeente Dordrecht de Blindenliedengasthuiskapel aan de Lutherse gemeente om hier eigen diensten te houden. Het is een fraai historisch kerkgebouw, waarvan de oudste delen dateren uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Eens in de twee weken houdt de streekgemeente een kerkdienst. De kapel - nu Trinitatiskapel genoemd - wordt tegenwoordig gedeeld met de Waalse gemeente en de Evangelische Broedergemeente, en daarnaast gebruikt voor lezingen en concerten.

De gemeente Dordrecht schonk de blindenliedengasthuiskapel aan de Lutherse gemeente om hier diensten te houden

Vervolg route

Ga aan het eind van de Vriesestraat linksaf (Voorstraat), vervolgens de eerste rechts (Visbrug). Daarna over de brug linksaf (Groenmarkt). Loop door richting de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Ga vlak voor de kerk linksom naar de Pottenkade en volg deze tot aan de Lange Geldersekade. Loop rechtsom rond de kerk, houd het voetpad aan. Ga de zij-ingang voorbij, de ingang van de Grote Kerk bevindt zich aan het Grotekerksplein.

Grote Kerk

Deze kerk is zeer regelmatig te bezoeken: van april tot en met oktober dagelijks, de andere maanden minder vaak. Dat geldt ook voor het beklimmen van de toren van 65 meter hoog. Deze middag is het vanwege het prachtige weer zeer de moeite waard om de klim te wagen. Eenmaal boven is er een mooi uitzicht op het oude centrum en het vele water in en rond de stad.

Weer beneden moet ik natuurlijk de permanente tentoonstelling over de Synode van Dordrecht bekijken. Maar er is meer moois. De bijbelse voorstellingen in de preekstoel, het houtsnijwerk in de koorbanken en de gebrandschilderde ramen bijvoorbeeld. Via de website van de Grote Kerk zijn ook rondleidingen te boeken. Voor ik vertrek drink ik hier koffie en kijk ik even rond in het winkeltje. Meer informatie: grotekerk-dordrecht.nl

Vervolg route

Verlaat de kerk via de ingang, steek de straat over en koers via de Lange Geldersekade af op de Engelenburgerbrug. Steek deze over en sla rechtsaf de Nieuwe Haven in. Aan het einde van de Nieuwe Haven rechtsaf de brug over. Vervolg de weg rechtdoor (Kuipershaven). Halverwege de Kuipershaven is aan de overzijde het monumentale pakhuis Stokholm te zien.

Loop verder tot aan Groothoofd, met uitzicht op het punt waar drie grote rivieren samenkomen: de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede. Neem dezelfde weg terug en ga links de Schrijversstraat in. Neem dan rechtsaf de Wijnstraat, daarna linksaf over de Nieuwbrug. Op de Voorstraat ook naar links. Op huisnummer 120 bevindt zich S. Maria Maior (Oud-Katholieke Kerk).

Oud-Katholieke Kerk S. Maria Maior

Doe mij maar de meer sobere uitstraling van de Lutherse Kerk, maar hierbinnen is veel te zien! Alleen al bij de eikenhouten preekstoel en de tabernakel kijk je je ogen uit. De kerk is gebouwd in neoclassicistische stijl. Informatie over de kerk en de gemeente die er huist, vind je op dordrecht.okkn.nl. De kerk is te bezichtigen op de eerste zondag van de maand tijdens ‘Kunstrondje Dordt’, kunstrondje.nl.

De kerk is te bezichtigen op de eerste zondag van de maand

Vervolg route

Loop vanaf de Oud-Katholieke Kerk terug over de Voorstraat. Wandel door tot vlak voor de Augustijnenkerk en ga linksaf de Steegoversloot in. Na ongeveer 200 meter rechtsaf het Hof in – door een poortje.

De Augustijnenkerk

Het Hof is het restant van een Augustijnenklooster, gesticht in 1275. Dit klooster was van grote betekenis voor de burgerlijke en godsdienstige geschiedenis van Dordrecht en de Republiek der Verenigde Nederlanden. De Augustijnenkerk maakte deel uit van het complex. Op zondag 17 juli 1572 werd daar de eerste hervormde kerkdienst belegd. De kerk is nog steeds in gebruik als bedehuis van de Hervormde Gemeente.

Van april tot en met oktober is de kerk elke zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open. Op deze zaterdagen geven vrijwilligers rondleidingen en om 14.00 uur zijn er concerten. Meer informatie hierover in de activiteitenagenda op augustijnenkerk.nl.

Vervolg route

Verlaat het Hof richting de kerktoren. Ga na het poortje linksaf de Voorstraat in en sla vervolgens links de Nieuwstraat in. Na het Statenplein nog even rechtdoor, en vervolgens rechtsaf, de Museumstraat in. Halverwege is de ingang naar het Arend Maartenshofje.

Hier ga ik naar binnen. Dit hofje is, in tegenstelling tot sommige kerken, toegankelijk voor publiek. De rust die het hof uitstraalt, doet weldadig aan. Het Arend Maartenshof werd gebouwd in 1625; het telt 38 woningen. De eerste eeuwen vonden alleen ‘armlastige vrouwen en weduwen van soldaten die voor het vaderland waren gesneuveld’ onderdak in het Arend Maartenshof. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw mogen ook jongere vrouwen, echtparen en zelfs alleenstaande mannen in de huisjes wonen. Bewoners moeten van onberispelijk gedrag zijn en de woonomgeving liefdevol verzorgen.

Vervolg route

Ga bij de uitgang van de Arend Maartenshof linksaf. Neem daarna de Korte Kolfstraat naar links, daarna rechtsaf naar de Vest, en weer linksaf naar de Johan de Wittstraat. Vervolg de Stationsweg tot aan het NS-station.

De route is ten einde, maar de dag is nog lang niet om. Ik ga nog even de stad in en neem me voor om nog eens terug te komen tijdens een ‘kunstrondje Dordt’: een wandeling langs galeries, kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten en musea in de stad. Vrijwel al deze zaken, op loopafstand van elkaar, zijn dan geopend. Het kunstrondje is te vinden op Facebook. Door de pagina te liken, blijf je op de hoogte van nieuws, activiteiten en komende evenementen. Zie ook kunstrondje.nl.

Dit artikel is eerder verschenen in Petrus 1, 2018.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Janet van Dijk | Beeld: unsplash/ wikipedia | Met dank aan Alida Groeneveld voor de routebeschrijving

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)