1. Oude en Nieuwe Kerk
Delft en het Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds Willem van Oranje worden bijna alle Oranjes bijgezet in de koninklijke grafkelders van de Nieuwe Kerk. Een paar honderd meter verderop staat de Oude Kerk, die opvalt door haar scheve toren (‘Scheve Jan’).
2. Grote of Sint-Jacobskerk
Ooit stond op deze plek in Den Haag een houten kapel, die plaatsmaakte voor een stenen kerk. Diverse kinderen van het hof zijn gedoopt in de Grote Kerk, van prins Willem II tot prinses Amalia. Er werden ook koninklijke huwelijken gesloten, zoals dat van prins Constantijn en prinses Laurentien.
3. Nieuwe Kerk
Het is dé plek voor nationale en koninklijke evenementen, zoals de inhuldiging van koning Willem-Alexander: De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het gebouw op de Dam is ook regelmatig het decor van spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie en inspirerende personen.
4. Stulpkerk
De Stulpkerk in Lage Vuursche staat naast kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix woont. Zij maakt regelmatig gebruik van de koninklijke bank. In 2013 werd prins Friso naast de kerk begraven. Tip: bekijk de kerk – doordeweeks niet open – tijdens een boswandeling rond Lage Vuursche.
5. Pauluskerk
Ook in de middeleeuwse Pauluskerk in Baarn staat een koninklijke bank, eind 17e eeuw gebouwd voor stadhouder Willem III. Toen hij Koning van Engeland werd, liet hij boven de bank ook het Engelse wapen aanbrengen. Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten de bank bij hun incidentele kerkbezoeken.
6. Grote Kerk
De imposante Grote Kerk in Apeldoorn heeft banden met Paleis het Loo. Koning Willem I stelde de grond aan de Loolaan beschikbaar voor de bouw, rond 1842. De kerk ging in 1890 in vlammen op maar werd herbouwd in neorenaissancestijl. Zowel het gebouw als het Bätz-Witte-orgel is een rijksmonument. Tip: bezoek hier een (klassiek) concert.
7. Jacobijnerkerk
De Grote of Jacobijnerkerk, het oudste monument van Leeuwarden, heeft een koninklijke grafkelder. Eeuwenlang werden hier leden van de stadhouderlijke familie begraven. Op een tombe in de kerk zijn fragmenten te zien van het grafmonument van Anna van Oranje, een dochter van Willem van Oranje.
Tekst: Ineke Renée | Foto’s: Wilco Blaak (Delft), Johan Bosgra (Baarn), Evert Elzinga (Amsterdam)