Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Hoe spreekt God tot jou?

In de gemeente De Hoeksteen in Schoonhoven vertellen gemeenteleden hoe God tot hen spreekt. Voor ds. Hanneke Ouwerkerk is dat via Maria, de moeder van Jezus.


“Je komt het zomaar tegen: een Mariabeeldje. In de winkel op de hoek, bij je dochter in huis, of in die vrije kerk waar je weleens een kaarsje opsteekt. Misschien heb je er niet zo veel mee, dat kan. Maar wie weet voel je er wel iets van, van wie zij is. Maria. En waarom zij nog altijd genoemd wordt en geliefd is. 

Bij ons in huis hangt dit werk van Suzanne Jongmans, een Nederlandse kunstenares. Ik beschouw dit werk als een eigentijdse Madonna. Een afbeelding van Maria, soms met haar kind Jezus. Je hebt het vast weleens gezien; in een museum, in een kunstboek of op een kaart die je kreeg. Suzanne Jongmans doet iets verrassends met die klassieke verbeelding. Ze gebruikt schapenwol, wat symbool staat voor het leven. En de moeder omarmt haar kind, een meisje. Op blote voetjes staat ze daar. Beschut door de armen van haar moeder en met een open en vrije blik kijkt ze de wereld in. 

Maria, bij haar begint het verhaal van Jezus. Bij haar begint het leven van Jezus. Een engel verschijnt aan haar, hij overvalt haar, ze schrikt. Het licht, die stem, die woorden. ‘Maria, jij zult een moeder zijn van de Heer.’

Zo valt de engel haar leven binnen. Zo valt God haar leven binnen, zou je kunnen zeggen. Of ze had gerekend op het woord van de Heer? Of ze ooit eerder zo direct was aangesproken? Ik weet het niet. Maar nu het gebeurt, overvalt het haar. En weet ze ook: door deze woorden heen hoor ik de Heer tot mij spreken. 

Het is op allerlei plekken te horen. Zomaar in huis, in de kerk, via een podcast: Gods woorden. Soms valt het zomaar je leven binnen, zoals een engel met zijn lichte aanwezigheid. Terwijl je er niet eens op gerekend had, terwijl je er niet eens op wachtte. Of wel, je snakt ernaar, je leeft ervan. 

Dit beeld van Maria met het kind is als een woord van God die jou vertelt dat Jezus leeft. Zo deelt God voortdurend zijn woorden uit. Op plekken waar niet meer wordt geluisterd, waar niet gesproken wordt. In huizen waar gewacht wordt, of gehoopt. Om je te herinneren aan het kind dat Maria draagt: Jezus is zijn naam.”

Deze overdenking komt uit een aflevering van Petrus in het land (3 december 2022). Kijk en luister ook naar het lied uit deze aflevering:

Nieuw: Petrus Kids

Samen creatief aan de slag met een bijbelverhaal

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)