Wie op zoek is naar een wandelroute met momenten van bezinning onderweg kan het Pelgrimspad Odoorn lopen, een wandelroute van 9,5 (of 6,5) kilometer. De route is uitgezet door twee leden van de Vrijzinnige Kerk Odoorn en start en eindigt bij de kerk. De tocht voert een stukje door het mooie dorp en gaat dan verder door weilanden, langs akkers, grafheuvels en een hunebed.

Huynen
Odoorn, boven Emmen, ligt op de Hondsrug. Die naam komt van de ruggen (heuvels) in het landschap. Ze ontstonden door rivierstromen onder het ijs dat in de voorlaatste ijstijd, ongeveer honderdduizend jaar geleden, over het noorden van ons land lag. Tijdens die ijstijd werden door de kracht van het ijs enorme zwerfkeien van Scandinavië naar ons land geschoven. Van die stenen zijn de hunebedden gebouwd.
Hunebedden zijn de oudste monumenten van ons land. Vroeger dacht men dat ze door reuzen (‘huynen’) waren gemaakt, de keien waren immers niet te tillen. In werkelijkheid zijn de hunebedden gebouwd door het trechterbekervolk. Deze mensen waren klein van stuk, vaak konden ze rechtop in een hunebed staan.
Routebeschrijving en gratis koffie/ijsje
Het boekje met de routebeschrijving is voor € 2,- te koop bij hotel De Oringer Marke, naast de kerk. Het is gratis bij het bestellen van een knapzak (met eten voor onderweg) bij Bakker Joost, ook dicht bij de kerk. Reserveer deze minimaal een dag van tevoren (vóór 15.00 uur) via bakkerjoost.nl/webshop.
Bij het bestellen van de knapzak kun je uit verschillende routes kiezen. Een daarvan is het Pelgrimspad. In de herfst en winter ontvangen wandelaars bij de knapzak gratis een kop koffie (of koffie-to-go) na afloop van de wandeling, in het voorjaar en de zomer een ijsje. Bakker Joost is alle dagen van de week geopend, op zondag tot 14.00 uur.
Route
Wil je de bezinningsmomenten en de geschiedenis van bepaalde plekken onderweg meepakken, zorg dan dat je het boekje met de routebeschrijving bemachtigt. De acht bezinningsmomenten bevatten telkens een gedicht en ‘mijmeringen’, vragen om aan jezelf of een ander te stellen.
Start op het kerkplein, Valtherweg 1. Daar kun je ook parkeren. Loop achter het transformatorhuisje langs naar de Boshof, steek deze over en ga naar rechts. Loop een klein stukje langs de Valtherweg verder, steek over naar het Steegje en loop dit uit tot de Hoofdstraat. Volg daar het voetpad naar links.
Na de Lubbelinkhof zie je links zorgcentrum De Paasbergen, met rechts van de hoofdingang het Ds. Van Lunzenhuis, in 1860 geopend door de diaconie van de Vrijzinnig Hervormde Gemeente. Van Lunzen, predikant van deze gemeente, zette zich in voor alleenstaanden en ouden van dagen omdat overheden in zijn ogen niets deden aan hun verzorging.
Neem de eerste weg links, een weg over het terrein van De Paasbergen. De weg gaat over in de Langhietsweg.

Portaalgraf
Deze weg loopt langs en door het Oosterveld, ooit deel van een heidelandschap. Aan het einde van deze weg vind je hunebed D34, een zogenaamd portaalgraf (met de ingang, het ‘portaal’, in het midden van de lange zijde). De oudste handelsroute van Drenthe loopt langs dit hunebed. Tot 1955 lag hier nog een tweede hunebed, D33. De stenen hiervan zijn door archeoloog Albert van Giffen gebruikt om een ander hunebed, D49, te kunnen restaureren.
Terug bij het pad ga je rechtsaf de Hunebedweg in, een zandpad dat uitkomt op de Valtherweg/Odoornerweg. Je steekt die over en loopt rechtdoor. Dit is de Bergjesweg.
Vrij snel zie je links een prehistorische grafheuvel, ‘t Eppiesbergje, de enig overgebleven grafheuvel van een groot grafveld. De heuvel is opgeworpen in de laatste fase van de nieuwe steentijd, tussen 2850 en 2450 voor Christus. In de middenbronstijd, ca. 1800 tot 1100 voor Christus, is een tweede graf in de heuvel aangelegd. De heuvel werd verhoogd en met veldkeien verzwaard en vervolgens werd er nog een derde persoon begraven. Op de route kom je nog een paar grafheuvels tegen.
Loop de Bergjesweg door tot aan het klaphek. Ga daardoorheen. Volg de weg, ga na een klaphek naar rechts en volg dit pad, dat slingerend door het heideveld loopt. Ga twee keer door een klaphek en dan linksaf, de Valtherzandweg/Exloërzandweg op. Volg dit keienpad en neem het eerste zandpad aan je linkerhand.

Markesteen
Aan het einde van dit zandpad staat een zomereik, geplant in het millenniumjaar 2000, als onderdeel van het landinrichtingsproject Odoorn. Rechts van deze eik ligt de markesteen van de dorpen Odoorn-Klijndijk, Exloo en Valthe. Vroeger bestonden de landerijen rond Drentse dorpen uit markegronden, grond van boeren met een eigen erf. De marke werd afgebakend door een weg, een boom of een steen.
Ga bij deze zomereik rechts, houd links aan, ga door het klaphek en ga de eerste weg links. Blijf deze volgen. Loop rechtdoor en ga linksaf bij de Tipweg. Ga aan het eind van deze weg naar rechts, de Goorns in. Loop deze uit, sla linksaf, volg het voetpad en steek de Oude Kampenweg over. Volg het voetpad tot aan het oorlogsmonument aan de Boshof.
Als je links het voetpad volgt, kom je weer bij de kerk. Je verkort de route dan tot 6,5 kilometer. Ga je voor de complete route, steek dan de keienweg en het fietspad aan de Boshof over en volg het voetpad rechts. Steek de Hoofdstraat over en volg de weg links naast Bakker Joost, deze loopt door in een onverharde weg. Ga aan het eind van de weg rechts, de Dilweg op. Aan het eind van deze weg links, de Schaapstreek op.
Na de komst van kunstmest in 1880 werd veel heidegrond beplant met bos. In Odoorn gebeurde dat in de periode 1921-1941. Het eerste doel was niet bos verkrijgen, maar de werkloosheid bestrijden. Veel heidevelden verdwenen in deze tijd.
Volg de Schaapstreek tot aan de Bosweg (laat de Risselweg links liggen) en ga daar links, volg het zandpad geruime tijd. Neem de eerste weg links, de Geerskampweg. Deze volg je ook geruime tijd. Voor de Torenweg sla je linksaf en volg je een stukje fietspad. Je loopt weer op de Dilweg. Volg deze en houd links aan.
Dit is het oudste gedeelte van Odoorn, met een aantal oude boerderijen.
Ga rechts de Eendenkuil in. Loop deze door tot de Hoofdstraat, steek deze over, ga rechts en volg het voetpad tot je terug bent bij de kerk.
Kerk Odoorn
Het kerkgebouw in het dorp was tot mei 2016 eigendom van de Hervormde Gemeente Odoorn, een vrijzinnige geloofsgemeenschap. Deze gemeente is in 2016 samengegaan met de gemeenschap van de Grote Kerk in Emmen. Nu is Het Drentse Landschap eigenaar van het gebouw. Odoorn heeft een pastoraal werker die samen met een groep vrijwilligers activiteiten in en vanuit de kerk organiseert: zondagse vieringen, bezinningsbijeenkomsten en de ‘Preek van de Leek’. De kerk is als gemeenschap aanwezig in het dorp met koffieochtenden, filmavonden en dorpsactiviteiten zoals ‘de 4-meiherdenking’.
Lezersreacties
Een mooie route, eerst bij bakker Joost twee lunchpakketten gehaald. Goede tip! Wanneer je een 'knapzak' bestelt krijg je de route in een mooi boekje met korte overdenkingen/gedichten.
We hebben genoten.
- Dick en Lidia, Den Haag
Tekst: Janet van Dijk | Foto’s: Marketing Drenthe (hunebed), Hondsrug Drenthe, Janet van Dijk