Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

De keuze van Martha Kastelein: een ongewone Kerst

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu als ze Jezus in hun dagelijks leven willen volgen? Martha Kastelein en haar man Ben besloten vorig jaar om hun Kerst anders aan te pakken. Ze organiseerden een lunch voor eenzame mensen uit hun omgeving.

Waarom heeft u deze keuze gemaakt?

“Ieder jaar was onze Kerst hetzelfde: de ene dag met de ene familie en de andere dag met de andere. Ik vroeg me af of dat niet anders kon. Toen dacht ik aan mensen die niet zo’n gezellige Kerst hebben. De Bijbel roept ons op om anderen te helpen. Ik had sterk het gevoel dat ik wel iets voor eenzamen en alleenstaanden zou kunnen betekenen.”

Hoe pakte u dat aan?

“Ik heb gewoon de telefoon gepakt en alleenstaande ouderen in het dorp gebeld: of zij het leuk zouden vinden om te komen lunchen. De reacties waren zó leuk … De een was dolenthousiast en zette het meteen op de kalender. De ander was in eerste instantie wat overrompeld. Maar ze kwamen allemaal.”

Hoe was het?

“Toen ik de gezellige kerstfoto’s van mijn familie langs zag komen, vond ik het wel even jammer dat ik daar niet bij was. Maar het is erg mooi om iets voor een ander te kunnen doen. Ik vind het ook belangrijk om dat aan onze kinderen te laten zien. Zij vonden het heel leuk en interessant, zoveel opa’s en oma’s over de vloer. Als je iedereen zo ziet genieten, ben je blij met je keuze. Daarom organiseren we ook dit jaar weer een lunch.”

Heeft u tips?

“Kijk eerst in de kring om je heen. Vraag aan bekenden of zij ouderen kennen die alleen zijn tijdens de feestdagen. Op die manier heb je al een aantal namen. Klop bij ze aan, bel ze op. Al komt er maar één, dan maak je voor die persoon al het verschil.”

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Aan tafel!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)