Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Dankbaar leven: met andere ogen (+ Petrus-danklijst)

Vandaag is het dankdag. Hoe kunnen we ons erin oefenen onze zegeningen te tellen? Marleen van der Louw neemt een voorbeeld aan David.

Veel wonderen hebt u verricht,
veel goeds voor ons besloten, HEER, mijn God.
Niemand is te vergelijken met u!
Wil ik erover spreken, ervan verhalen,
het is te veel om op te sommen.
- Psalm 40:6

Ik herinner me hoe we tijdens de coronatijd kleine dagelijkse dingen opeens veel meer gingen waarderen, omdat ze tijdelijk niet mochten. Het vasthouden van (klein)kinderen, het naar je werk of school gaan, een verjaardag met vrienden...

Als je ziek bent, kun je ook zo verlangen naar de 'vanzelfsprekende' dingen van vroeger. Wat zou je graag weer een wandeling willen maken, je oude energieniveau terug hebben of leven zonder chronische pijn. Opeens kun je zo dankbaar zijn voor die ene goede dag!

Zegeningen

David realiseert zich dit ook. Hij prijst God om de vele wonderen die Hij heeft gedaan in zijn leven. Hij kan die zegeningen zelfs niet meer tellen, het is te veel om op te sommen. En dat te midden van de moeiten en het verdriet waarmee David te kampen heeft.

Geloof belooft niet dat er geen moeiten en verdriet meer zullen zijn. Geloof belooft wel dat je met andere ogen leert kijken. Je zegeningen leert tellen. Dat je dat wat God wél geeft mag leren zien. Dan heb je opeens tienduizend redenen tot dankbaarheid, zoals Opwekking 733 bezingt.

Duizendmaal dank

Onlangs kreeg ik het boek Duizendmaal dank van Ann Voskamp cadeau. De auteur krijgt de opdracht van een vriendin om een lijst te maken met duizend dingen waarvoor ze God dankbaar is. Ze beschrijft hoe in de loop van dit proces zijzelf en haar beeld van God radicaal veranderen. Haar conclusie is uiteindelijk dezelfde als die van David: ‘HEER, mijn God, niemand is te vergelijken met u!’

Durf jij de uitdaging aan te gaan om ook een lijst aan te leggen van duizend dingen waarvoor je God dankbaar bent? En daarna over Gods goedheid, hulp en trouw te spreken met anderen, zoals David ons aanmoedigt in Psalm 40?

Tip: download deze lijst om zelf in te vullen:

Download de Petrus-danklijst

 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Unsplash

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)