Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Dankbaar leven: met andere ogen (+ Petrus-danklijst)

Vandaag is het dankdag. Ondanks de onzekerheid en uitzichtloosheid die veel mensen ervaren, kunnen we wel degelijk onze zegeningen tellen, schrijft Marleen van der Louw.

Veel wonderen hebt u verricht,
veel goeds voor ons besloten, HEER, mijn God.
Niemand is te vergelijken met u!
Wil ik erover spreken, ervan verhalen,
het is te veel om op te sommen.
- Psalm 40:6

Tijdens de coronatijd zijn veel mensen dagelijkse dingen, die opeens niet meer mochten, veel meer gaan waarderen: het vasthouden van (klein)kinderen, het naar je werk of school gaan, een verjaardag met vrienden. Zieke mensen kunnen dit ook ervaren. Wat zou je graag weer een wandeling willen maken, je oude energieniveau terug hebben of leven zonder chronische pijn. Opeens kun je zo dankbaar zijn voor die ene goede dag!

David realiseert zich dat ook. Hij prijst God om de vele wonderen die Hij heeft gedaan in zijn leven. Hij kan die zegeningen zelfs niet meer tellen, het is te veel om op te sommen. En dat te midden van de moeiten en het verdriet waarmee David te kampen heeft.

Geloof belooft niet dat er geen moeiten en verdriet meer zullen zijn. Geloof belooft wel dat je met andere ogen leert kijken. Je zegeningen leert tellen. Dat je dat wat God wél geeft mag leren zien. Dan heb je opeens tienduizend redenen tot dankbaarheid, zoals Opwekking 733 bezingt.

Onlangs kreeg ik het boek Duizendmaal dank van Ann Voskamp cadeau. De auteur krijgt de opdracht van een vriendin om een lijst te maken met duizend dingen waarvoor ze God dankbaar is. Ze beschrijft hoe in de loop van dit proces zijzelf en haar beeld van God radicaal veranderen. Haar conclusie is uiteindelijk dezelfde als die van David: ‘HEER, mijn God, niemand is te vergelijken met u!’

Durf jij de uitdaging aan te gaan om ook een lijst aan te leggen van duizend dingen waarvoor je God dankbaar bent? En daarna over Gods goedheid, hulp en trouw te spreken met anderen, zoals David ons aanmoedigt in Psalm 40?

Tip: download deze lijst om zelf in te vullen:

Download de Petrus-danklijst

Deze overdenking schreef Marleen van der Louw voor het boekje #Dankbaar. Bestel het boekje nu gratis!

Dankbaar leven, een (op)gave?

Bestel nu gratis het boekje #Dankbaar

Foto: Unsplash