1. Samen genieten van genoeg, Martine Vonk
Om de aarde leefbaar te houden moeten we veel meer samen gaan doen, zo pleit Martine Vonk in haar boek. Ze leefde een tijd met Amish, franciscanen en benedictijnen en ontdekte dat samenleven de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint. Je kunt dit boek niet lezen zonder dat je enthousiast wordt er in je eigen buurt of groep mee aan de slag te gaan.
2. Voor jou zet ik mijn masker af, Gerjanne van Lagen en Christine Stam
In hun eerste gezamenlijke boek schrijven Gerjanne van Lagen en Christine Stam elkaar brieven over wat hen als christelijke moeders bezighoudt. Openhartig en met humor wisselen ze herkenbare, dagelijkse beslommeringen af met meer diepgaande hersenspinsels. Het boek leest als een goede avond bijkletsen met vriendinnen.
3. Biografie van de Noordzee, Arie Kok
Op vakantie naar de kust? Stop dan dit vervolg op Biografie van de Zuiderzee in je koffer. “In Biografie van de Noordzee vertelt Arie Kok wat zich aan de kust van Noord-West-Europa de afgelopen eeuwen heeft afgespeeld. Je leest van Viking Knoet en Willibrord tot de bouw van de tweede Maasvlakte. Toch is het geen geschiedenisboek. Als Arie Kok schrijft over slavernij en klimaatverandering is het boek indringend actueel.”
4. Durf moedig te zijn, Mariann Budde
"Hoe vaak ben jij moedig geweest in je leven?" Tijdens het lezen van dit boek, door bisschop Mariann Budde, komt die vraag als vanzelf in je op, volgens columnist Martin Snaterse. Budde kwam recent in het nieuws door haar preek nadat Trump voor de tweede keer geïnstalleerd was als president van de VS. Zij riep de president op tot mededogen met onder andere de lhbti-gemeenschap en asielzoekers.
5. Vrijspraak voor losers, Nadia Bolz-Weber
God ontmoeten in íeder mens, ook in de onverwachte hoeken van de samenleving. Dat is de kern van het boek Vrijspraak voor losers. Als pastor in het House for All Sinners and Saints komt Bolz-Weber in aanraking met mensen van allerlei pluimage. Ze is niet bang om zichzelf te confronteren met haar vooroordelen, duistere kanten of gebrek aan genade.
6. Over leven, Egbert van der Stouw
Voor een pelgrimage hoef je niet naar Santiago of Rome, constateert Martin Snaterse na het lezen van de novelle Over leven. Het vertelt het verhaal van Hilda die een kleine pelgrimage loopt van haar woonplaats Emme naar Hemmen, het dorp van haar jeugd. Daar ontmoet ze mensen die ieder op hun eigen manier omgaan met verlies en vreugde. Ze verbindt de ontmoetingen met teksten van de Duitse verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer.
7. De magie van het geloof, Kees van Ekris
Een jaar lang was Kees van Ekris op stap door ons land en door onze cultuur. In zijn rol als Theoloog des vaderlands trok hij telkens een dag op met bekende en onbekende landgenoten. Hij sprak hen op hun leef- en werkplek: de politiek, de sport, het theater, het laboratorium, de kantoren van de Zuidas en de soupkitchen in de Bijlmer. In het boek dat hij hierover schreef proef je iets van de pelgrimsreis die het leven is en ontdek je het avontuur, de magie van actueel geloven.
8. Psalmen voor kinderen
De emoties vliegen soms alle kanten op in een gezin met (jonge) kinderen. Daarom is het goed te weten dat al die gevoelens ook een plek hebben in de Bijbel, in de psalmen. Dit voorjaar verschenen twee boeken met psalmen voor kinderen: Gods wonderlijke wereld en Psalmen voor kinderen. Ook twee oudere uitgaven worden besproken.
9. Het Koertjeboek, Neeltje Reijnders
Martin Snaterse las Het Koertjeboek, een kruising tussen een sprookjesboek en een kinderbijbel. Een mooi boek over nieuwsgierigheid en God, over vriendschap en verwondering, waarin niets gek gevonden wordt.