Met mijn collega’s van het Luther Museum treinde ik in 8 uur naar Lutherstadt Wittenberg. Op de planning stond ook een bezoek aan het Luther Museum. We vallen met onze neus in de boter. Na onze afspraak start het feest en begint er vanaf het museum een optocht naar de grote markt, waarbij Luther en Katarina, die heimelijk getrouwd zijn in het klooster, hun liefde bekendmaken. Langs de weg staan mensen die het kersverse bruidspaar ‘JUBEL’ toeroepen.
Feest!
Het is het startsein van drie dagen vol mensen in middeleeuwse kleding, bratwurst, bier, optochten, optredens van lokale fanfareverenigingen en veel muziek. In de kerk waar Luther preekte is in de avonden een mooi orgelconcert, en op zaterdagavond is er een Engelstalige dienst waar getrouwde stellen hun geloften kunnen hernieuwen. Maar het is vooral feest: tot in de late uurtjes wordt er gedanst en bier gedronken.
Cultureel carnaval
Deze 'Luther van het volk' toont zich hier eenvoudig, feestelijk en laagdrempelig. Zijn weerbarstige kant, waarover zoveel geschreven is, krijgt in dit levende toneelstuk weinig ruimte. Afgezien van de kerkdiensten is het vooral een soort cultureel carnaval voor de Duitsers. Toch heeft het iets prachtigs: twee sleutelfiguren uit de kerkgeschiedenis zien rondlopen door de stad waar het allemaal begon, met de beroemde kerkdeur met de 95 stellingen op de achtergrond. Heel even waan je je echt in die tijd.
Gezellig volksfeest
De Reformatie laat zich hier uitstekend ‘verkopen’. Tegelijkertijd vraag je je af: wat zou Luther zelf van al deze festiviteiten hebben gevonden? Zou hij 5 euro hebben betaald om met pijl-en-boog te schieten? Had hij zijn eigen trouwdienst met een glimlach bekeken? Of had hij ter plekke nog een paar extra stellingen aan de kerkdeur gespijkerd?
We zullen het nooit weten. Maar als je houdt van een gezellig volksfeest, ondergedompeld in Duitse cultuur, is Luthers Hochzeit absoluut de moeite waard om te bezoeken. En als je een kerkdienst bijwoont, zul je het ongetwijfeld voelen: hier is het allemaal begonnen.