Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

6 andere manieren om te bidden

Bidden kun je op allerlei manieren, schrijft Rebecca Schoon. Er zijn geen regels voor. Het hangt sterk af van jouw spiritualiteit: hoe jij God ziet en wat jij belangrijk vindt.

Als kind op school en in de kerk leerden we hoe we moesten bidden: met je handen gevouwen en je ogen dicht, héél stil zitten. Maar dat past niet bij iedereen. Augustinus, kerkleraar uit de derde eeuw, noemde bidden: het toewenden van je hart naar God, met of zonder woorden. Deze uitleg geeft je ruimte voor allerlei vormen van bidden. 

Wandelen

Voor mij is wandelen in mijn eentje de ultieme vorm van bidden. Als vanzelf openen alle zintuigen zich voor de prachtige schepping om mij heen. Ik geniet op dit moment van het langzaam verkleuren van de bladeren en het zachte herfstlicht. De natuur werkt verstillend en in het ritme van het lopen komt mijn drukke hoofd vanzelf tot rust. In die stilte kan er van alles gebeuren. Dankbaarheid komt vaak boven. Inzichten borrelen op. En soms blijft het zowaar helemaal stil in mezelf en dat ervaar ik als helend. 

Kaars aansteken

In ons samengestelde gezin steken wij een kaars aan voor aanvang van de maaltijd. Wij hebben hele verschillende tradities rond opvoeding en geloof en dit was een vorm waar iedereen zich senang bij voelde. Ik wilde graag een moment van bezinning voordat wij op het eten aanvallen. Wij noemen een gebeurtenis of een naam waar wij een kaars voor willen aansteken. Even zijn wij ervan bewust dat er meer is dan het hier-en-nu en onszelf. 

Spirituele boeken

Het lezen van een voedend, spiritueel boek ervaar ik ook als bidden. De tijd vliegt en soms voelt het of elke dag er hetzelfde uitziet. Lezen is dan even een pas op de plaats. Wat mij raakt, schrijf ik op in een speciaal notitieboek of in mijn dagboek. Het geeft steeds weer een nieuwe kijk op God, op de mensen om mij heen, op de schepping en hoe ik mijn leven kan leiden. Het leven voelt zo betekenisvoller. 

Dankbaarheidsdagboek

Bewust elke dag stilstaan bij de bijzondere en mooie dingen in het leven. Ook als het leven even niet zo meezit. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist dan dankbaarheid oefenen kan heel troostend zijn. Waar ben ik vandaag dankbaar voor? Al is het iets kleins. Ik heb een speciaal dankbaarheidsdagboek en schrijf er regelmatig in. Er staan ook allerlei inspirerende tips en spreuken in. Hierdoor leef ik bewuster en gaan mijn ogen open voor al het moois dat mij gegeven is. 

Zingen

Als ik zing, gaat mijn hart vanzelf open. Het helpt enorm tegen onrust en piekeren. Soms pak ik plots weer eens mijn gitaar en zing ik de Israëlische liederen van toen wij daar woonden. Samen zingen kan ook heerlijk zijn. Juist als je de woorden niet zo kunt vinden. Met familie. Als je je kind (of je neefje) naar bed brengt. Bij hoogtijdagen of in de kerk. Bij het kampvuur. Het is moeilijk te beschrijven, maar het stroomt dan vol van binnen. 

Creativiteit

Sommige mensen ervaren de meeste rust als ze schilderen. Vanuit een herinnering, een beeld, een thema.  Iets creëren gebeurt vanuit een ander hersenhelft dan de rationele gedachten. Het is intuïtief en vraagt verbeeldingskracht. Ook dansen of toneelspelen rond een levensthema kan heel bevrijdend werken. Het geeft verdieping op een ander niveau waar eens niet je hoofd wordt aangesproken. Dansend bidden, biddend dansen, waarom niet? 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)