Ervaar de grootsheid van de schepping door de stilte van een bos of door de branding van de zee. Voel de verwondering in de prachtig vormgegeven details in de natuur. Kijk bijvoorbeeld eens naar de lijnen waaruit een dennenappel is opgebouwd. Kijk naar het nut van ‘enge’ beestjes als maden en bijen, of naar de werking en veerkracht van ons eigen lichaam. De schepping is een levensgroot cadeau van God en mensen hebben de verantwoordelijkheid er zorgzaam mee om te gaan; zo’n kostbaar cadeau koester en behandel je met respect.
Wie dat gevoel ervaren heeft, kan genieten van de natuur, kan er God zoeken, is bereid ervoor te danken en is gemotiveerd om er als een verantwoordelijke, liefhebbende rentmeester mee om te gaan. Door je kind in te wijden in deze ervaring van verwondering en Gods aanwezigheid in de natuur, geef je het de kans verbondenheid te ervaren met het leven en met God zelf.
1. Het bos in met je kind
Ga deze herfst samen naar het bos. Schop lekker door de bladeren, zoek mooie takken, kijk naar paddenstoelen (niet plukken) en ander herfstschoon. Laat je kinderen op de grond zitten en met blaadjes spelen, laat ze dwarrelen en over hen heen gooien. Ruik de
speciale herfstgeur! Verwonder je samen over de schoonheid, de veelkleurigheid, de herfstgeur en het plezier dat hieruit voortkomt.
2. Naar buiten als het regent
Ga ook eens met je kind naar buiten als het regent; je kind vindt regen niet erg! Zoek plassen en stamp erin. Kijk omhoog en word gerust helemaal nat. Samen spelen in de regen geeft een gevoel van verbondenheid met elkaar, met de natuur, met het leven, en met God. Na afloop thuis natuurlijk gauw droge kleren aan en een kop warme thee met iets lekkers.
3. Maak een ontdekkingsreis met je kind
Maak met je kinderen een ontdekkingsreis. Spreek tijdens een wandeling met je kind af: ‘Als je iets bijzonders ziet, zeg je “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is ...”, en dan moet
ik het raden.’ Al radend wijs je op dingen (die al dan niet de goede kleur hebben), tot je de goede oplossing vindt. Probeer de fantasie verder te helpen door vragen te stellen: ‘Waarom
zag je dit? Heb je het vaker gezien? Van wie is het? Hoe is het gemaakt/gegroeid?’
4. Beleef de natuur op de kinderboerderij
Ga regelmatig met je kind naar een (kinder)boerderij. Er is altijd wat te zien, te beleven en te aaien. Kinderen komen spelenderwijs in aanraking met geitjes, kippen, eenden, koeien, konijnen en andere dieren. Op een kinderboerderij mogen kinderen soms de boer/beheerder ‘meehelpen’: voeren, borstelen, aaien, aan een hand laten snuffelen ... Je kind ervaart zo volop de pracht en diversiteit van de natuur.
5. Maak je eigen moestuin
Voor kinderen is het leuk en inspirerend om te zien hoe alles in een (moes)tuin groeit. Neem je kind eens mee naar een moestuin en vertel er zo veel mogelijk over. Je kunt ook samen een moestuintje in je eigen tuin of in een grote plantenbak op je balkon maken. Zo ervaart je kind hoe de natuur groeit en hoe ingenieus deze is, en leert hoe groente en fruit ons - door er goed voor te zorgen - tot voedsel kunnen zijn.
Deze tips komen uit het boek ‘Geloven met plezier’. Hierin vind je meer dan 100 ideeën om je geloof te verbinden met de praktijk van alledag: met muziek, viermomenten, de Bijbel en de natuur. Een schatkist voor jou en je (klein)kind, vol creatieve, actieve en verstillende geloofsavonturen.
Lees ook: