Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Kerstboodschap 2021: ‘Hoe diep ook het duister …’

Een kerstboodschap van scriba ds. René de Reuver

Zusters en broeders, 

Opnieuw vieren we Kerst dit jaar in coronatijd. Ook dit jaar moeten we, helaas, de kerstvieringen weer aanpassen. En ook thuis worden we beperkt in het vieren van het kerstfeest. We worden er allemaal een beetje somber van. Als we niet oppassen bederft het de vreugde van het kerstfeest. 

En het is niet alleen het voortwoekeren van het coronavirus dat ons somber kan stemmen. Er zijn veel dingen in de wereld die ons somber kunnen maken: denk alleen al aan de zorgen over het klimaat.

Een van de dingen die dit alles zo zwaar maakt is het ontbreken van perspectief. Juist dit perspectief missen velen bij de coronapersconferenties van het kabinet. Juist het ontbreken van perspectief maakt het voor velen die zich met hart en ziel inzetten voor het klimaat zo zwaar. 

Zonder perspectief wordt het leven uitzichtloos. Wat heeft het nog voor zin om te geloven, om je ergens voor in te zetten als je niet weet of het iets uithaalt? Als er geen hoopvol perspectief is? 

In de afgelopen weken hebben we in de adventskalender elke dag een stukje gelezen uit het laatste bijbelboek. Midden in dit bijbelboek, in hoofdstuk 12, staat een fascinerend visioen over een barende vrouw. Terwijl ze het uitschreeuwt vanwege haar weeën en barensnood verschijnt er een afschrikwekkende rode draak die, zodra de vrouw gebaard heeft, haar kind wil verslinden. Het kind wordt gered door de hemel. Maar de vrouw moet de woestijn in vluchten voor haar leven. De draak wordt op de aarde gegooid, met alle gevolgen van dien … 

Is er nog perspectief in deze nachtmerrie? Wis en waarachtig! Het boek Openbaring is het boek van het perspectief: van U is de toekomst! 

Midden in het visioen van hoofdstuk 12 gloort perspectief. Plotseling klinkt er uit de hemel een stem die zegt dat de macht en het koningschap van onze God en de heerschappij van zijn messias werkelijkheid zijn geworden. (vs 10).

De toekomst is aan God. Het kerstkind staat daar garant voor. Hij deelt ons leven, tot in de dood. Sytze de Vries heeft dat prachtig verwoord:

Hoe diep ook het duister waarin Hij verschijnt,
zijn ster aan de hemel heeft alles omlijnd.
Hij is ons tot lichtbron in donkere nacht.
Het zonlicht van Pasen wint hier al aan kracht! (Lied 503:4, Sytze de Vries)

Ik wens je, ondanks alles, gezegende kerstdagen, vol perspectief! 

---

Op zoek naar inspiratie voor de kerstdagen? Op petrus.protestantsekerk.nl/kerst tipt Petrus liederen, verhalen en tv-uitzendingen.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)