Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Kerstboodschap 2023: Een stralend licht

Geef niet toe aan de zuigkracht van de duisternis, spoort scriba ds. René de Reuver ons aan. ‘Laat je niet wijsmaken dat de wereld te gronde gaat. Lees niet alleen de krant maar ook de Bijbel. En laat je, net als de herders, inspireren door de belofte van het licht.’

Het is bijna zover: komend weekend ontsteken we de laatste adventskaars. Dan branden alle kaarsen, schijnt overal in de wereld het kerstlicht. Maar is de duisternis dan opeens overwonnen? Is de wereld op dat moment daadwerkelijk lichter geworden? 

Je kunt makkelijk bevangen worden door het gevoel dat Kerst vieren niets méér is dan even wegdromen uit een harde werkelijkheid. Ook met Kerst zijn veel mensen eenzaam. Er zullen mensen sterven. En de wapens zullen vast niet zwijgen. Het is mooi om Kerst te vieren, maar wint uiteindelijk toch het donker niet? Bij alle ellende ver weg en dichtbij zou je het zomaar geloven.

Een stralend licht

Als ik de adventskaarsen zie branden, moet ik vaak denken aan deze bekende tekst: Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen, Johannes 1:5. Ik hoor daarin een belofte: de duisternis zál het licht niet in haar macht krijgen. 

In Lucas 2 lezen we hoe de herders uit het kerstverhaal overvallen worden door dit licht. Als ze ‘s nachts in de velden zijn, verschijnt er opeens een engel en worden ze omgeven door een stralend licht. De engel vertelt hun dat de Messias geboren is. En dan barst een groot hemels koor in zingen uit: ‘Eer aan God’.

Maar na dat lied gaat de hemel weer dicht en is het opnieuw donker. De herders hebben misschien wel even gedacht: hebben we niet gewoon gehallucineerd? Zijn we gek geworden? Moeten we dit geloven? En toch gaan ze op pad naar Betlehem, naar de stal waar Jezus geboren is. Ik zie voor me hoe ze met hun fakkels de donkere nacht in gaan, hoe ze elkaar aanmoedigen om mee te gaan. Ze hebben het licht gezien, en dat inspireert hen om verder te gaan. Hoe donker het ook is.

Lichtdragers

Kun jij je, net als de herders, laten inspireren door de belofte van het licht? In de tekst uit Johannes 1 hoor ik: geef niet toe aan de zuigkracht van de duisternis. Laat je niet wijsmaken dat de hele wereld te gronde gaat, ook al lijken de krant en het Journaal ons dat elke dag te vertellen. Het licht van Advent roept ons op om zelf ook lichtdragers te zijn. Niet als een daad van wanhoop - tegen de klippen op - maar als een daad van hoop. Lees niet alleen de krant maar ook de Bijbel. Wees er voor je naaste die het moeilijk heeft. En spreek woorden van goedheid, die het leven voor anderen iets lichter maken. 

Het herinnert mij aan het kinderliedje van Elly & Rikkert:

Laat zo je licht maar schijnen,
bij alles wat je doet.
Zodat de mensen zeggen:
God is goed!

Gezegende kerstdagen!

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)