Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Vasten: zes tips om vol te houden

Heb je je voorgenomen om deze Veertigdagentijd te vasten? Deze tips helpen je om veertig dagen vol te houden.

Vasten in de Veertigdagentijd: steeds meer protestanten doen het. Een mooie gewoonte, want door te vasten maak je heel lichamelijk ruimte voor God in je leven, op weg naar Pasen. Maar hoe houd je dit vol?

1. Vasten kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld versoberen door geen vlees te eten, geen alcohol te drinken, de auto te laten staan of minder op social media te kijken. Maar, je kunt ook iets wél - of vaker - doen, zoals een kaartje sturen of voor iemand bidden. Op de vastenkaart van Kerk in Actie (gratis te downloaden) vind je voor iedere week een concrete vastensuggestie. Door mee te doen aan deze vastenactie, steun je bovendien het veertigdagentijdproject Kansen voor jongeren in Beiroet.

Lees ook:

2. In de Bijbel gaat vasten vaak samen met gebed. Door het fysieke vasten, kan er in je hoofd meer ruimte ontstaan om je op God te richten. Er is allerlei materiaal beschikbaar dat je hierbij kan ondersteunen, van apps tot veertigdagentijdkalenders. Volg bijvoorbeeld de online veertigdagentijdkalender van Petrus.

3. Vind je vasten in je eentje lastig? Zoek een vastenmaatje. Laat elkaar weten dat en hoe je gaat vasten. Bevraag elkaar of het lukt, stimuleer elkaar op momenten dat je het vasten even lastig vindt en deel je ervaring over wat het vasten jou brengt.

4. Maak een vastenhoekje, bijvoorbeeld op een kastje of in de vensterbank. Zet er een kaars neer, leg er een notitieblokje, de vastenkaart en een pen bij om de dagen aan te vinken waarop je gevast hebt of om iedere dag een korte gedachte op te schrijven die je vast wilt houden.

Lees ook:

5. Het aantal dagen tussen Aswoensdag en Pasen is 46: daarvan zijn 40 dagen vastendagen. De zondagen zijn dat niet: de zondag is de dag van de opstanding van Jezus en daarom een feestdag. Gun jezelf op de zondagen iets extra’s, maak er in deze vastentijd een extra feestelijke dag van.

6. De vierde zondag in de veertigdagentijd, zondag 27 maart, is zondag Laetare (Latijn voor Verheugt u), ook wel halfvasten genoemd. Maak deze zondag extra speciaal: vier dat je halverwege het vasten bent, en dat je op weg gaat naar Pasen. Gun jezelf, of je vastenmaatje, een bloemetje of een mooie wandeling om deze dag een feestelijk tintje te geven. 

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Schrijf je in voor de online veertigdagentijdkalender

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)