Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

In die stad kwamen veel Samaritanen tot geloof in Hem door het getuigenis van de vrouw: ‘Hij weet alles van me.’ Johannes 4:39

Lezen: Johannes 4:39-42

Over de Samaritaanse vrouw bij de put hebben nogal wat verhalen de ronde gedaan. Zondares zou ze zijn geweest, overspelig, een vreemdeling. Of was ze toch eerst en vooral slachtoffer? Is dat waarom ze op het heetst van de dag naar de put gaat, als er niemand anders is? 
Hoe het ook zij, Jezus ziet haar en gaat met haar in gesprek. Zijn langste gesprek dat we in de evangeliën tegenkomen! Het is kwetsbaar, persoonlijk en diepgaand. En in dat gesprek verandert er iets, er komt een barst in de muur die ze als bescherming om zich heen had opgebouwd. Gezien door Jezus komt er ontspanning, vreugde én vrijmoedigheid. Zij die zich zonet nog terugtrok, haast zich nu naar de drukte van de stad. En zo is deze vrouw eigenlijk een van de eerste apostelen. 

Kijktip

De Indiase predikant en kunstenaar Solomon Raj verbeeldde verschillende keren het verhaal van de vrouw bij de put. Het is de moeite waard zijn schilderijen te bekijken (via Google).

Video: Zondares, slachtoffer of apostel? 

Voor Jezus doet het er niet toe wat anderen mensen van iemand vinden, vertelt ds. Tirtsa Liefting. Hij hield altijd een open blik.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief