Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Cast The Passion 2024: Matteo van der Grijn (Petrus)

Acteur Matteo van der Gijn is op donderdag 28 maart te zien tijdens The Passion in Zeist. Hij speelt Petrus: ‘Je weet nooit hoe je je gedraagt in een extreme situatie.’

"Petrus is een vriend op wie je kunt bouwen, een rots. Hij is niet zweverig. Die rol past bij mij, ik ben een loyaal persoon en ik heb ook beide benen op de grond. Een man van het volk, een stoere visser met een klein hartje. Die kant van Petrus wil ik laten zien. Dan is de impact des te groter als Petrus later drie keer over Jezus zegt: ‘Ik ken die man niet.’ Dan denk je: huh? Hoe kan hij dat nu zeggen? Later krijgt Petrus natuurlijk spijt, maar ik wil graag dat kijkers zich in hem kunnen inleven. Want zijn reactie is menselijk. Je weet nooit hoe je je gedraagt in een extreme situatie tot je er zelf in zit.”

Nachtmis

“Ik ben opgegroeid in Italië. Mijn ouders hebben me niet gelovig opgevoed, maar op 24 december gingen we wel altijd naar de nachtmis. Die was te gek. Dan stond er bijvoorbeeld een levende kerststal met blatende lammetjes in de kerk. Er is meer dan wat tastbaar is, maar je hoeft niet letterlijk te geloven in het bestaan van een God, was de instelling van mijn ouders."

De tekst gaat verder na de video. 


Vreugde, verwondering, respect en stilte

"Toen ik een jaar of 17 was, eindigde een priester de nachtmis met vier woorden: vreugde, verwondering, respect en stilte. Ik vond dat zo mooi dat ik die woorden later op mijn armen getatoeëerd heb. Vreugde gaat voor mij over het doen van leuke dingen. Geniet van het leven, het is maar kort. Verwondering probeer ik mijn kinderen mee te geven: sta stil bij de kleine dingen. Wees je bewust van de dingen om je heen. Kijk bijvoorbeeld af en toe naar de stand van de maan, registreer geluiden om je heen - of juist stilte als die er is. Respect voor anderen vind ik ook belangrijk, er is al te veel leed in de wereld. We zijn allemaal mensen die er het beste van proberen te maken. En stilte helpt om je eigen gevoel en gedachten beter te horen en tot rust te komen."

"The Passion vertelt een universeel verhaal waar voor iedereen wel iets in zit. Vriendschap, de dood, verraad, lijden, op willen staan, iets doen voor anderen. Iedereen wordt er op een andere manier door geraakt.”

The Passion 2024 is op televisie op Witte Donderdag 28 maart om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Lees ook:

The Passion

Alles rond The Passion 2023

Foto: Remko Modderkolk

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)