Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

‘Zelfs de kleinste dingen kunnen eigenlijk niet’

Hoewel ze iedere cent moet omdraaien, probeert Zainab Alfatlaway het beste van het leven te maken. Gelukkig kan ze bij de Voedselbank terecht voor gezinsboodschappen. “Ik zou niet weten wat ik zonder hen zou moeten.” Kerk in Actie ondersteunt de Voedselbank met extra voedselpakketten.

Zainab (44) vluchtte zeven jaar geleden met haar man en hun drie zoons (12, 20 en 21) uit Irak. Het gezin woont nu in een tweekamerappartement in Den Haag. Zainab is vrijwilliger in het buurt-en-kerkhuis Shalom en bij de Voedselbank in Den Haag. 

Gat in budget

“Vanwege de hoge energieprijzen stopte het bedrijf waar mijn man werkte. Hij verloor zijn kantoorbaan en besloot zijn taxirijbewijs te halen zodat hij voor zichzelf kon beginnen. De kosten van lessen en examens sloegen een gat in ons budget, we hielden bijna niets over om van te leven. 

Bijna altijd 'nee'

Gelukkig kunnen we voorlopig bij de Voedselbank terecht voor melk, groenten, fruit en andere boodschappen. Ik zou niet weten hoe het zonder hun hulp zou moeten. Door de stijgende prijzen is ons leven nog moeilijker geworden. Ik maak me iedere maand zorgen of we alle rekeningen kunnen betalen. Het maakt me verdrietig dat ik bijna altijd ‘nee’ moet zeggen als mijn jongste zoon om iets vraagt. Zelfs de kleinste dingetjes kunnen eigenlijk niet. ‘Het komt goed’, vertel ik hem dan, ‘als papa werk heeft.’*

Onder de mensen

Voor mijzelf is het lastig om een betaalde baan te vinden. Daarom ben ik nu vrijwilliger bij de Voedselbank en gastvrouw bij het buurt-en-kerkhuis Shalom. Dat houdt me op de been, want ik ben graag onder de mensen. We hebben al veel meegemaakt in ons leven, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Het zal goedkomen!”

*Kort na het interview kreeg de man van Zeinab werk als taxichauffeur. 

Samen tegen armoede

Met de actie ‘Samen tegen armoede’ helpt Kerk in Actie de Voedselbank om nog meer voedselpakketten uit te delen. Lees hier meer over de actie.

Geef voor dit werk

Dit verhaal is onderdeel van de zomerserie van Kerk in Actie over armoede. Je leest hoe mensen in Nederland en wereldwijd daarmee omgaan en hoe Kerk in Actie mensen helpt uit deze situatie te komen. 

Lees het verhaal van Yunaisy uit Cuba:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)