Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Tip: een Ignatiaanse retraite in de zomer

Elsbeth Gruteke reserveert bijna elke zomer een week of langer voor een retraite. Deze hebben haar leven met God flink verdiept.

Dit is typisch zo’n maand waarin je plannen maakt voor de zomer. Voor een vakantie, en misschien ook wel voor tijd om met God door te brengen. Een retraite is daar een mooie vorm voor. Zelf begon ik daar zo’n 12 jaar geleden mee. Sindsdien reserveer ik bijna elke zomer een week of langer voor een retraite. Deze retraites hebben mijn leven met God flink verdiept. Ze zorgden ervoor dat ik Jezus beter heb leren kennen. Ze gaven ruimte en rust om keuzes te maken in mijn leven. Dat gaat zelfs zo ver dat ik predikant ben geworden, dus weet waar je aan begint.

Ignatius van Loyola

Zelf neem ik al een aantal jaren deel aan Ignatiaanse retraites van het platform Ignatiaanse Spiritualiteit Nederland-Vlaanderen. Sinds dit jaar ben ik ook betrokken als begeleider, na een gedegen opleiding bij de Jezuïeten die verantwoordelijk zijn voor het platform.

De Ignatiaanse spiritualiteit is verbonden met Ignatius van Loyola, een edelman uit Baskenland die leefde van 1491 tot 1556. Hij schreef het boekje Geestelijke Oefeningen waarin hij de vrucht van zijn eigen geloofs- en levenservaring deelt. De edelman maakte een ingrijpende bekering mee toen hij, na een slag bij Pamplona, gewond op zijn bed lag. Na die bekering zei hij zijn leven als edelman vaarwel en ging hij leven voor God, wat betekende dat hij theologie ging studeren en priester werd. Later stichtte hij met een paar geloofsvrienden de orde van de Jezuïeten. Toen Ignatius merkte dat zijn inzichten ook anderen konden helpen schreef hij ze op. 

In dialoog

Wie de gebedsoefeningen in het boekje doet, beschouwt aan de hand van de bijbelverhalen aandachtig het leven van Jezus, van zijn geboorte tot aan zijn dood en opstanding. Biddend kijk je naar wat Jezus doet, luister je naar wat Hij zegt, treed je met Hem en met andere mensen die voorkomen in de verhalen in dialoog. Zo wordt duidelijk hoe jij Jezus kunt volgen en het evangelie gestalte kunt geven in jouw leven. De oefeningen zijn 500 jaar geleden geschreven, maar de aanwijzingen en inzichten zijn nog altijd krachtig en werkzaam. Ignatius moet een groot psychologisch inzicht hebben gehad.

Hoe ziet het eruit?

Jaarlijks doen vele duizenden mensen wereldwijd de geestelijke oefeningen van Ignatius. Vanuit het Nederlandse taalgebied gebeurt dat in de Oude Abdij van Drongen, het vormingscentrum van de Jezuïeten van Vlaanderen en Nederland, onder de rook van Gent. Geestelijke Oefeningen is niet geschreven om gelezen maar om gedaan te worden. Het is een doeboek, een werkboek, een oefenboek. En oefenen doe je het beste onder deskundige begeleiding van iemand die al geoefend is. Als je bidt, doen zich namelijk allerlei innerlijke bewegingen voor, positieve en negatieve. Sommige brengen je dichter bij God, andere juist niet. Sommige versterken het innerlijk leven, andere ondergraven het. Ignatius geeft in zijn boekje allerlei richtlijnen om deze innerlijke bewegingen en gemoedstoestanden beter aan te voelen en de positieve van de negatieve te onderscheiden. 

Mooie kloostertuin

Tijdens een retraite spreek je één keer per dag met je begeleider, de rest van de tijd ben je stil. Er zijn drie gezamenlijke gebedsmomenten; een ochtendgebed, een eucharistieviering en een avondgebed. De overige tijd kun je gebruiken om de bijbelgedeelten die je door je begeleider worden aangereikt en die op wat jij vertelt zijn toegepast, te lezen, erover te bidden en mediteren. Dat kan heel goed in de mooie kloostertuin van de Oude Abdij, en ook de omgeving is fraai.

Ga eens kijken

Het erfgoed van Ignatius wordt beheerd door de Jezuïeten. Toch zijn er ook veel protestanten in Drongen te vinden, als deelnemer en als begeleider. Juist de focus op de Bijbel, op Jezus, spreekt veel protestanten aan. 

Ignatius heeft dan ook aan het geloofsleven van menig protestant een flinke impuls gegeven, zo ook aan het mijne. Ik zou gewoon eens gaan kijken in Drongen deze zomer. Er zijn retraites van 5, 8 of 30 dagen. 

Meer informatie op oudeabdij.be en jezuieten.org.

---

Ook Opgevist-auteur Rebecca Schoon neemt regelmatig de tijd voor een retraite. Lees hieronder over haar ervaringen:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)