Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Duurzame landbouw op Java: 'Samen kunnen we veel meer doen'

Op het Indonesische eiland Java kunnen boeren en boerinnen nauwelijks rondkomen van de schamele opbrengsten van hun land. Kerk in Actie steunt de Javaanse Kerk, die de boeren traint in duurzame landbouw. Zo heeft Dodi Kurniawan (42) nu een eigen meerval-kwekerij.

Het Indonesische eiland Java is vruchtbaar door vulkanische grond, vooral het oosten en westen. Meer in het midden wonen veel arme boerengezinnen, die maar nauwelijks rond kunnen komen. Vooral in de dorpen Sumberejo en Gilangharjo zijn mensen erg arm. 

Verhaal gaat verder onder foto

Bouwen aan toekomst

Dodi Kurniawan (42) woont met zijn vrouw en twee kinderen in Midden-Java, vlakbij Yogyakarta. In zijn kerk en dorp zijn veel jonge mensen en er is veel armoede. Via zijn kerk kwam Dodi in contact met Trukajaya, partner van Kerk in Actie. Met hun hulp kon Dodi samen met zijn kerk een meerval-kwekerij opzetten. Jonge mensen leren hier wat het is om een eigen bedrijfje te hebben.

Om de viskwekerij te realiseren werd eerst een kredietgroep opgericht, die gezamenlijk de  benodigde investering bij elkaar bracht. Hierdoor leerden Dodi en anderen over financiële planning en groeide het onderling vertrouwen. De viskwekerij bestaat nu ruim een jaar. De eerste oogsten zijn geweest en er zijn goede prijsafspraken gemaakt met vishandelaren. Acht mensen uit de gemeenschap zijn actief betrokken bij het onderhoud en runnen van de kwekerij. De winst wordt gebruikt om te investeren in het bedrijf en om de lening bij de kredietgroep af te lossen. Dodi krijgt hoop als hij de ontwikkelingen in de viskwekerij ziet. Jonge mensen leren een vak en bouwen aan hun toekomst. Ze zien dat verandering mogelijk is, maar ook dat het belangrijk is om samen te werken. Dodi: “Samen krijg je veel meer voor elkaar dan alleen.” 

Verhaal gaat verder onder foto

Win-winsituatie

Trukajaya is de diaconale organisatie van de Javaanse Kerk (GKJ). De organisatie heeft veel kennis over duurzame landbouw. Trukajaya wil het inkomen van de boeren, boerinnen en landarbeiders verbeteren door minder gebruik van chemicaliën en een betere prijs voor hun producten. De organisatie traint boeren en boerinnen, laat hen werken op demonstratievelden, zet extra koeien in en biogasinstallaties. Men helpt deze boeren om een coöperatie op te zetten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van tussenhandelaren en een hogere prijs voor hun producten krijgen. Ook kunnen ze betere landbouwmaterialen gaan gebruiken. Javaanse kerken stimuleren gemeenteleden om duurzame landbouwproducten uit hun eigen omgeving te komen. Zo ontstaat een win-win-situatie. 


Steun dit werk | Doneer direct

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)