Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Oud en nieuw met elkaar verweven

De kerk uit, de wereld in. Op een eigentijdse manier wil de Bonifatiuskerk in Vries het evangelie aan de mensen brengen. Op de schouders van al die generaties voor ons, zegt ds. Bert Altena.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (14 mei, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start. 

‘We weten het niet helemaal zeker, maar er zijn sterke aanwijzingen dat deze kerk ooit gewijd is aan Bonifatius, de beroemde zendeling uit Engeland. In ieder geval gaat de oorsprong van deze kerk terug tot de 8e eeuw, de tijd waarin Bonifatius en andere zendelingen naar hier kwamen, de Noordelijke Nederlanden, om het evangelie te brengen. Een paar jaar geleden hebben we daarom besloten die oude naam weer op te poetsen en in ere te herstellen. Daarom heten we nu Bonifatiuskerk.

Zelf ben ik altijd onder de indruk als ik deze oude kerk binnenkom, waar het verleden als het ware over je schouders meekijkt. Het zegt mij iets wat ook belangrijk is voor mijn eigen geloof: wij zijn de eersten niet, zoals iemand dat ooit mooi verwoordde. We staan op de schouders van al die mensen die ons is voorgegaan. Bij dit oude doopvont van 800 jaar oud wordt dat voor mij heel tastbaar. Het vertelt het verhaal van al die generaties voor ons, die het geloof op hun manier hebben beleefd. Wij mogen op hun schouders staan en het op onze manier doorgeven in onze tijd. 

Traditie wordt vaak gezien als iets ‘stijfs’, krampachtig vasthouden van wat je hebt. Maar volgens mij is het juist iets anders. Traditie levend houden doe je door dat wat je gekregen hebt door te geven aan een nieuwe generatie. Maar dan in eigentijdse vormen, op een eigentijdse manier. En dat is precies wat wij hier in Vries proberen te doen.

Bonifatius ging op pad om het evangelie aan de mensen te brengen. Wij, in onze tijd, proberen dat in Vries ook te doen. Op een eigentijdse manier. De kerk uit, de wereld in. Om het evangelie, het goede nieuws, te delen met de mensen. Het Bonifatiusfestival dat hier georganiseerd wordt is een van de manieren om dat te doen. Op allerlei verschillende manieren proberen we zo de traditie levend te houden en te delen met ieder die daarvoor openstaat. 

Zo willen we hier in Vries protestantse gemeente zijn. Op een eigentijdse manier het evangelie vertolken en doorgeven aan een komende generatie.’ 

Elke week de nieuwste gebeden in je inbox

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)