Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Meditatie: zegeningen tellen

Het is een vreemde tijd: vol onzekerheid, zorg en verdriet. Toch gebeuren er in deze periode ook mooie dingen waar we dankbaar voor zijn. Zegeningen om te tellen, juist in deze tijd.

Eenzaamheid is een van de grootste problemen van onze tijd. In deze tijd ervaren we dat al helemaal. Mensen zitten alleen thuis, of zijn alleen in het ziekenhuis of verpleeghuis. Anderen moeten zonder geliefde verder. Verschrikkelijk is dat.

We leven op dit moment in de tijd na Pasen. In de Bijbel lezen we hoe Jezus’ leerlingen en vrienden het zonder Hem moeten doen. Het verhaal gaat dat Jezus is opgestaan, maar hoe dan ook: Hij is niet meer onder hen. Ze kunnen Hem - de Levende - niet opzoeken.

Dan lezen we hoe Hij toch ineens in hun midden staat, in die tijd tussen Pasen en Hemelvaart. Totaal onverwacht en eigenlijk ook totaal onmogelijk. En toch is Hij er ineens, en zegt hij zegenend: ‘Vrede zij met jullie’. Het maakt hun situatie niet enorm anders, maar zij worden er zélf door veranderd. Hij wenst hen vrede, en daarmee kunnen ze verder. Hij doorbreekt hun eenzaamheid.

Wat een zegen: zo’n onverwachte ontmoeting, die je leven openbreekt. Je organiseert zoiets niet zelf, maar het valt je zomaar toe, als een knipoog uit de hemel: een zegening.

Er is een oud lied dat zingt: ‘Tel je zegeningen, tel ze één voor één, tel ze allen en vergeet er geen’. Een oude, wijze oproep, juist in deze moeilijke tijd. Misschien komen we wel vingers tekort om ze allemaal te tellen. Een kaartje van iemand die aan je denkt, een telefoontje, een woord uit de Bijbel dat je te binnen schiet, een lied dat zomaar in je hoofd klinkt… Die momenten zijn een geschenk, zegeningen van boven. Ze doorbreken je eenzaamheid. Ze doen je beseffen: ik word niet vergeten. Er is er Een die mij kent!

Bekijk hier de hele uitzending van Met hart en ziel van 16 mei 2020 (inclusief het lied 'De Heer heeft mij gezien en onverwacht'):

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)