Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Meditatie: Pinksteren, feest van inspiratie

Morgen is het Pinksteren, het feest van de Geest. Veel mensen hebben er geen idee bij. Misschien vindt u het ook wel een ingewikkeld feest: de Geest, het klinkt zo vaag.

Toch is het vanouds een heel concreet, luidruchtig en uitbundig feest. We lezen in de Bijbel dat de leerlingen in Jeruzalem het woord nemen, zich niet stil houden. Er is het geluid van de wind, er is beweging, dynamiek. De hele stad dromt samen, kijkt ervan op. Pinksteren is het feest van de inspiratie en bezieling! 

Inspiratie en perspectief, wat kunnen we daar naar verlangen. Naar momenten van bezieling, momenten van opademen, momenten van nieuw perspectief. Ogen die weer gaan stralen. Het leven is vaak zo alledaags, soms ook wel een beetje grijs. Een soort sleur. De kleur is eruit, de glans verbleekt, de ogen worden dof…  

In deze dagen van afstand verlangen we naar nabijheid, naar een knuffel, naar geliefden dichtbij. Hoe lang duurt het nog voordat we normaal met elkaar om kunnen gaan? We horen dat het aantal mensen dat depressief wordt, toeneemt. Ik kan me er wat bij voorstellen! 

Pinksteren is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Pinksteren is geen feest van afstand, maar van nabijheid. Het feest van God die geen afstand houdt, maar dichtbij ons komt, zelfs ín ons komt. Die mensen raakt, bezielt, vernieuwt, inspireert, en waar nodig ook corrigeert. 

Om het feest van Pinksteren te begrijpen, helpt mij het beeld van de zon. De zon als God die boven ons is; de zonnestralen als Jezus die naar ons toe komt. En de warmte van de zon als de Geest die ons leven verandert. Een dag in de zon, en je wordt een ander mens. 

Pinksteren is het feest van de verandering, van geestdrift en enthousiasme. Van hoop op andere tijden, op een nieuwe toekomst. Juist in deze coronatijd horen we dat misschien niet alleen met onze oren, maar ook met ons hart: ‘Je bent niet alleen. Houd moed en heb lief!’

Om dat geheim van Pinksteren te vatten, hebben we musici en dichters nodig. Je kunt je toch niet voorstellen dat er geen muziek is in het leven, geen gedichten? Zij geven het leven kleur. Maar dichters en muzikanten hebben wel inspiratie nodig. Dát is het wonder van de Geest.

Pinksteren heeft iets van 'boven jezelf uitzingen'. Geweldig om dat telkens weer met elkaar te ervaren.

Wat altijd is geweest, 
het waaien van de Geest
gebeurt aan ons vandaag.

(Lied 689)

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)