‘Laten we zoeken naar elkaars menselijkheid’

Vrijheid en barmhartigheid voor iedereen, daar is het hem om te doen. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch laat zich daarbij niet tegenhouden door angst of felle kritiek. Zijn diepe wens is dat kerken en moskeeën zich samen inzetten voor de samenleving.

Alsof het een reünie is van oud-Amsterdammers, zo geanimeerd begint het gesprek in het Arnhemse stadhuis. Ahmed Marcouch verruilde de hoofdstad voor Arnhem, waar hij in 2017 burgemeester werd. Hij heeft de Gelderse stad in zijn hart gesloten.

Ook de beide Vissers hebben Amsterdam achter zich gelaten. Maar alle drie hebben ze in die stad geleerd hoe belangrijk het is om contact te zoeken met andere religies, om samen bij te dragen aan een sterkere samenleving. Ze weten alle drie óók hoeveel ongemak er soms hangt rond godsdienst en dat vooroordelen in de weg kunnen staan. Juist om die reden wilden de Vissers graag in gesprek met Marcouch.

Bijbelverhalen

Marcouch laat zich niet afschrikken door vooroordelen, ook niet als hem dat op felle kritiek uit eigen kring komt te staan. Hij spreekt zich uit voor tolerantie voor homo’s en wijst radicalisering onder moslims af. En toen Rob Visser hem ooit uitnodigde om te komen spreken tijdens een kerstnachtdienst, schoof hij met plezier aan in de kerkbank. Ook in de Arnhemse Eusebiuskerk las hij al een aantal keren het kerstevangelie uit Lucas 2 voor tijdens de kerstsamenzang. “Men verwachtte aanvankelijk dat ik dat nooit zou doen. Maar ik doe dat juist met plezier.” Hij heeft op een christelijke basisschool gezeten en heeft daar veel meegekregen van de Bijbel. Glimlachend: “Over de barmhartige Samaritaan, over de aanbidding van het gouden kalf. Over Jezus die zegt: ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’ Mijn meester wist die verhalen ontzettend mooi te vertellen.”

Marcouch realiseert zich ook: als het gaat om de islam, heerst er veel onbegrip en angst. Voor Nederlanders die niets te maken willen hebben met welk geloof dan ook, is religie al snel bekrompen of gevaarlijk, óf doet het simpelweg niet ter zake. Ook tussen godsdiensten onderling kan er onbegrip of angst zijn, of “aarzeling en schuchterheid”, zoals Rob Visser samenvat.

“Veel mensen denken bij de islam aan de bedreiging van de radicale islam”, weet Paul Visser. “Of men heeft het idee: ze overlopen ons. Er zullen mensen zijn die mij vanwege dit interview aanspreken: moet dat nu, in Petrus in gesprek gaan met een moslim?” Hij pleit ervoor om met een open houding het gesprek aan te gaan – zoals hij leerde van de zendingstheoloog Bavinck. “We moeten onszelf niet bij voorbaat laten blokkeren door angst.”

Marcouch: “We moeten tegen elkaar kunnen zeggen: u hebt uw geloof, ik heb mijn geloof. Ik ben er niet op uit om u van uw geloof af te brengen.”

Bron

Daar moet het alleen niet bij blijven, reageert Paul Visser. “We zijn samen geroepen om bij te dragen aan de samenleving. Het geloofsgesprek zelf, als het zover komt, gaat dieper. Dan komen ook de essentiële verschillen ter sprake.”

Over dat eerste zegt Marcouch: “Vanuit mijn positie als burgemeester omarm ik uiteraard het idee dat we elkaar ondersteunen. Vanuit mijn positie als moslim zou ik willen dat het dieper en verder gaat, dat de essentie van het geloof centraal staat.” Mensen die leven vanuit een bron, zoals christenen dat doen vanuit de Bijbel en moslims vanuit de Koran, hebben een drijfveer voor alles wat ze doen, meent Marcouch.

“Kunt u vertellen wat die bron betekent in uw leven?” vraagt Rob Visser. “Geloven vind ik iets intiems, iets persoonlijks”, aldus Marcouch. “Maar het ondersteunt mij ook in moeilijke momenten en inspireert me om bij te dragen aan de samenleving. Als je gelovig bent en je houdt geen rekening met je buurman of je keurt iemand af om zijn overtuigingen, wat is je naastenliefde dan waard?”

Dit was het eerste deel van het gespek tussen Visser & Visser en burgemeester Ahmed Marcouch. Het hele gesprek lezen? Abonneer gratis op Petrus Magazine en ontvang de nieuwe editie halverwege mei in de brievenbus!

Tekst: Marusja Aangeenbrug | Foto’s: Sjaak Verboom