Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Javaanse kerk stimuleert duurzame landbouw en gezond eten

Op het Indonesische eiland Java stappen steeds meer boeren over op biologische, duurzame landbouw. Met hulp van Kerk in Actie ondersteunt de Javaanse kerk hen daarbij, en stimuleert gemeenteleden deze lokale producten te kopen. Aanstaande zondag, Wereldvoedseldag, collecteren kerken in Nederland voor dit werk.

Moeite om rond te komen

Het Indonesische eiland Java is bijzonder vruchtbaar door vulkanische grond, vooral het oosten en westen. In het midden van het eiland wonen echter veel arme boerengezinnen. Zij gebruiken soms dure bestrijdingsmiddelen, krijgen van tussenhandelaren vaak een veel te lage prijs voor hun producten en hebben moeite om rond te komen. 


Samen met Kerk in Actie wil de Javaanse kerk daar verandering in brengen. De kerk leert boeren en boerinnen op Java, onder meer via demonstratievelden, hoe ze met minder pesticiden en met duurzame landbouwmethoden hun oogst kunnen vergroten. Ook helpt de kerk boeren om coöperaties op te zetten. Hierdoor staan boeren sterker in hun werk, kunnen ze gezamenlijk betere gereedschappen en machines kopen, zijn ze minder afhankelijk van tussenhandelaren en kunnen ze een hogere prijs vragen voor hun producten. En dankzij microkredieten die de kerk verstrekt, kunnen boeren hun producten bewerken, verpakken en verkopen. 

Tweede rijstoogst

Daarnaast helpt de kerk bij de aanleg van irrigatiesystemen, ook in het dorp waar Soligan woont. Hier legden boeren samen met de kerk vier irrigatiesystemen aan. “Vroeger was een tweede rijstoogst nooit haalbaar, maar nu wel, en misschien zelfs een derde met cassave, maïs en pinda’s”, vertelt Soligan trots. De verwachting is dat maar liefst 275 boeren in het dorp van Soligan de komende jaren meer opbrengsten hebben dankzij de irrigatiesystemen.

Gezond koken met streekproducten

De Javaanse kerk steunt boerengezinnen ook op een andere manier: Javaanse gemeenten stimuleren hun gemeenteleden om duurzame streekproducten uit de eigen omgeving te kopen en leren mensen hoe je met die lokale gewassen gevarieerd kunt koken. “Zo helpen we niet alleen boerengezinnen, maar zorgen we er ook voor dat onze bevolking weet hoe ze gezond kan eten, en zich goed kan ontwikkelen”, vertelt Indah Triyassanti, stafmedewerker van de Javaanse kerk. 

Geef voor het werk van de Javaanse kerk

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)